Cum ar urma să sancționeze UE gazele naturale lichefiate (LNG) rusești și ce efecte ar avea putea avea măsura

De la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, Europa și aliații săi au căutat modalități de a reduce veniturile Moscovei din combustibilii fosili fără a provoca costuri mai mari la energie propriilor cetățeni. Cel mai recent plan: interzicerea utilizării porturilor Uniunii Europene pentru re-exportul gazului natural lichefiat (LNG), arată Bloomberg într-o analiză care explică potențiala interdicție și analizează efectele el.
Mihai Nicuţ - mie, 15 mai 2024, 14:49
Cum ar urma să sancționeze UE gazele naturale lichefiate (LNG) rusești și ce efecte ar avea putea avea măsura

Producătorul rus Novatek PJSC, al doilea producător de gaze al Rusiei, se bazează pe escale în porturile UE pentru a transporta combustibilul arctic din navele speciale cu care vine din nordul înghețat în vasele convenționale de transport. Dacă blocarea accesului său nu va împiedica LNG să ajungă în Europa – unde importurile de LNG din Rusia au crescut de fapt în urma războiului – măsura va face mai dificilă trimiterea LNG mai departe către țări terțe din Asia, ceea ce ar putea înfuria cumpărătorii cheie, cum ar fi China sau India.

Factorii de decizie din UE discută această mișcare ca parte a celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Deși nu este o interdicție totală, ar fi pentru prima dată când Europa ar aplica măsuri concrete împotriva LNG rusesc.

Dacă va fi aprobată, măsura ar putea duce la circulația și mai multor combustibili rusești în Europa. De asemenea, ar declanșa probabil provocări contractuale pentru firmele europene de logistică și reacții politice din partea altor națiuni care cumpără gaze, mai arată Bloomberg

Ce va fi sancționat la LNG?

Pentru a optimiza costurile de transport, uzina Yamal LNG din Arctica, proiect controlat de Novatek, se bazează pe porturile Zeebrugge din Belgia și Montoir din Franța pentru a transfera încărcăturile de la cele 15 nave speciale care vin din Arctica pe navele convenționale de transport de LNG .

De obicei, o navă care sosește descarcă la terminal și un o navă standard de transport de LNG încarcă aproximativ în același timp. Acest lucru nu va mai fi posibil dacă se instituie interdiciția.

Pentru Yamal LNG, escalele sunt necesare pentru a permite navelor foarte specializate să se întoarcă la uzina arctică, unde condițiile sunt prea dure pentru cele obișnuite. Datele firmelor de urmărire a navelor indică faptul că până la opt încărcături rusești sunt transbordate în Europa în fiecare lună, deși numărul variază și scade semnificativ în timpul verii și toamnei, când ruta Mării Nordului peste Arctica are mai puțină gheață și oferă acces mai rapid la China.

Ce va însemna acest lucru pentru achizițiile europene de LNG?

Importurile de LNG rusesc ale statelor UE au totalizat 14,4 milioane de tone anul trecut, potrivit consultantului Energy Aspects Ltd. Transbordările ca cele explicate mai sus au reprezentat 2 milioane de tone. Un scenariu probabil este că o interdicție va duce la menținerea acestor volume suplimentare în stateke blocul comunitar, unde LNG rusesc deține deja o cotă de aproximativ 13%.

De exemplu, Novatek ar putea descărca gazele destinate Asiei în Europa și ar putea utiliza swap-uri, a declarat James Waddel, analist la Energy Aspects. Aceasta înseamnă că va furniza gaz în altă parte pentru a aproviziona clienții asiatici.

Ca urmare, acest lucru „ar deschide calea acuzațiilor la adresa guvernelor europene că își sporesc aprovizionarea cu LNG rusesc, susținând în același timp că încearcă să o minimizeze”, a spus Daddel.

Va avea de suferit producția de LNG a rușilor?

Sancțiunile ar complica și mai mult logistica transportului maritim pentru Rusia și ar forța navele speciale de transport arctic să călătorească pe rute mai lungi. Cargourile evită deja Marea Roșie după atacurile rebelilor houthi din Yemen, iar multe dintre transporturi se fac ocolind Africa. Transportarea încărcăturilor Yamal LNG direct în Asia ar crește costurile de transport și logistică, potrivit Energy Aspects, și, de asemenea, ar indisponibila spărgătoarele de gheață care fac transportul în zona arctică pentru mai mult timp.

Rusia are câteva alternative: poate face transferuri de la navă la navă în apropierea orașului său nordic Murmansk, pentru a elibera navele spărgătoare de gheață. De asemenea, poate folosi ruta Mării Nordului în timpul verii, când gheața se topește și o varietate mai mare de nave pot accesa uzina.

Dacă aceste aranjamente alternative de transport maritim eșuează, exporturile rusești de LNG pot fi reduse. Dar țara a fost destul de inventivă în ocolirea sancțiunilor occidentale asupra petrolului său, amintește Bloomberg.

Ce va însemna interdicția pentru clienții asiatici de LNG rusesc?

Exporturile rusești de LNG către cumpărătorii asiatici ar putea scădea sau ar putea deveni mai scumpe pentru că vor îngloba costurile mai mari de transport, potrivit Energy Aspects.

Într-un scenariu extrem, „dacă Novatek nu ar putea să-și reconfigureze logistica și exporturile rusești de LNG ar fi oprite, Europa ar perturba un contract de semnat între Rusia și China pentru 3 milioane de tone de LNG rusesc pe pe an, ceea ce ar putea genera o reacție politică din partea Chinei”, a spus Waddel.

Recursul la ruta maritimă nordică sau transbordarea în zona Murmansk ar depinde, de asemenea, de condițiile meteo, mutând livrările către Asia în a doua jumătate a fiecărui an calendaristic, a adăugat el.

Cum ar fi afectate companiile europene?

Companii europene precum cea  germană de stat Securing Energy for Europe (SEFE) GmbH, Shell Plc și TotalEnergies SE se bazează pe transbordări în Zeebrugge și Montoir pentru încărcăturile de LNG din Yamal.

Aceste contracte nu vor expira până în 2038 și 2041, ceea ce ar putea deschide ușa pentru notificări de forță majoră sau dispute contractuale dacă transbordările sunt interzise. SEFE, de exemplu, are nevoie de volumele Yamal LNG transbordate în Zeebrugge pentru a-și onora contractul de livrare pe termen lung cu GAIL Ltd din India. Șeful companiei germane a declarat pentru Bloomberg la începutul acestui an că livrările din Yamal ar putea rămâne pe continent dacă sunt mai ieftine din punct de vedere logistic, și ar urma să asigure LNG către  GAIL din alte surse. SEFE a declarat că monitorizează evoluțiile și a refuzat să comenteze în detaliu impactul potențial al pachetului de sancțiuni.

Citește și: Turcia a semnat cu ExxonMobil un contract de achiziție de gaze pe termen lung

Vor exista și alți perdanți?

Unul dintre cei mai mari perdanți ar putea fi Fluxys SA, care operează terminalul LNG Zeebrugge. Compania a construit un rezervor de stocare dedicat la terminal pentru a derula un contract de 20 de ani cu Yamal Trade, brațul comercial al Yamal LNG. Terminalul poate anunța un caz de forță majoră în cazul sancțiunilor asupra transbordărilor sau se poate confrunta cu penalități de până la 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) dacă nu poate furniza Yamal Trade serviciile pentru restul duratei contractului, potrivit unei estimări a pieței. Un purtător de cuvânt al Fluxys a declarat că nu este clar ce anume va fi acoperit de sancțiuni și, prin urmare, este imposibil de estimat impactul exact.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2023, în timp ce România a înregistrat......
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...
Viaţă grea pentru români. Suntem campionii UE la inflaţie pentru a noua lună la rând
Viaţă grea pentru români. Suntem campionii UE la inflaţie pentru a noua lună la rând
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în noiembrie până la 2,5%, de la un nivel de 2,3% în octombrie, ...
Prelungirea plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie reprezintă un risc de faliment pentru brokerii de asigurări – UNSICAR
Prelungirea plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie reprezintă un risc de faliment pentru brokerii ...
Prelungirea plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţarea preţurilor la poliţele RCA, până la 31 martie 2025, ...