Scandal la Citigroup: Autorităţile din SUA cer informaţii despre frauda din Mexic

Autorităţile americane au cerut băncii Citigroup şi unei filiale a acesteia din Mexic să le furnizeze informaţii în cadrul anchetelor care vizează spălarea banilor, potrivit AFP care citează un document bursier publicat luni.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 06:37
Scandal la Citigroup: Autorităţile din SUA cer informaţii despre frauda din Mexic

Aceste informaţii apar la trei zile după ce Citigroup a relevat că a descoperit o fraudă la una din filialele sale din Mexic, Banamex.

Instituţia financiară nu precizează în document dacă cererile au legătură cu eşecurile sale mexicane, care au constrâns-o vineri să-şi diminueze cu aproape 235 milioane de dolari beneficiul net pe 2013.

Citigroup şi filiala sa Banamex USA (Banca Naţională din Mexico) au primit solicitările din partea procurorului statului american Massachusetts şi a Agenţiei americane a garanţiei fondurilor bancare (FDIC).

Acestea se referă la activităţi, proceduri şi politici legate de legea asupra secretului bancar (Bank Secretcy Act, BSA) în materie de spălare de bani, indică Citigroup.

Contactat de AFP, un purtător de cuvând a refuzat să facă vreun comentariu. ‘Citigroup colaborează complet la aceste cereri’, a răspuns el.

Legea americană asupra secretului bancar cere instituţiilor financiare să colaboreze cu autorităţile pentru a detecta şi preveni orice spălare de bani.

Băncile trebuie, de exemplu, să păstreze documente ale operaţiunilor financiare care depăşesc o anumită sumă şi să semnaleze orice tranzacţie pe care o consideră suspectă.

La sfârşitul lunii martie 2013, Banca centrală americană a chemat la ordine Citigroup după ce a constatat deficienţe în cadrul acestuia şi a Banamex USA, care se adresa întreprinderilor şi indivizilor care au afaceri în SUA şi în Mexic.

FED reproşează Citigroup că este ‘lipsit de un sistem eficient de guvernare şi controale interne care să permită supravegherea corectă’ a acestor două entităţi. Ea cere băncii să ia măsuri pentru ameliorarea şi întărirea controalelor împotriva spălării de bani.

Te-ar mai putea interesa și
Două proiecte în care este implicată România, pe lista Alianței Europene a SMR
Două proiecte în care este implicată România, pe lista Alianței Europene a SMR
Alianța industrială europeană privind reactoarele modulare mici (SMR), care a fost înființată în februarie 2024 pentru a accelera dezvoltarea și implementarea proiectelor SMR în Europa......
Câciu: Metroul de la Cluj va fi scos din PNNR. Finanţarea se va face şi din obligaţiuni „verzi”, emise de statul român
Câciu: Metroul de la Cluj va fi scos din PNNR. Finanţarea se va face şi din obligaţiuni „verzi”, emise de ...
Metroul de la Cluj va fi scos din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dar s-a găsit finanţare din Programul ...
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a crescut cu 60% în primele opt luni – date INS
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a crescut cu 60% în primele opt luni – date INS
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a fost de 2,57 miliarde kWh, în primele opt luni ale acestui an, ...
Taiwanezii de la TSMC vor să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa
Taiwanezii de la TSMC vor să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa
Grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. intenţionează să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa, urmând ...