China a investit 2,5 mld. dolari în activităţile de extragere a cuprului din Serbia, prin compania Zijin Mining

Compania chineză de stat Zijin Mining a investit 2,5 miliarde de dolari în activităţile sale de extracţie a cuprului din Serbia, de la achiziţionarea afacerii, în decembrie 2018, şi până la finalul lui 2023, a anunţat directorul general al Serbia Zijin Copper, Qiu Guozhu, informează SeeNews.
AGERPRES - lun, 20 mai 2024, 14:35
China a investit 2,5 mld. dolari în activităţile de extragere a cuprului din Serbia, prin compania Zijin Mining

În ultimii ani a crescut cererea de cupru, un metal vital pentru tranziţia energetică globală, scrie Agerpres.

Iniţial, în cadrul acordului din 2018 cu Guvernul sârb, compania chineză se angajase să investească 1,26 miliarde de dolari, a declarat Guozhu la postul sârb de televiziune RTS. Acesta a explicat că 300 milioane de dolari au fost investiţi în Serbia în ultimii cinci ani numai pentru rezolvarea problemelor ecologice, inclusiv reducerea emisiilor de dioxid de sulf şi instalarea unui sistem pentru tratarea apelor urbane reziduale industriale.

Guozhu a afirmat că Serbia Zijin Copper şi Serbia Zijin Mining, cele două unităţi ale grupului chinez în Serbia, au acum aproximativ 7.500 de angajaţi.

Oficialii companiei chineze au estimat că rezervele de cupru ale Serbiei se ridică la aproximativ 20 milioane de tone, iar rezervele de aur la 700 – 800 tone.

Anul trecut, Zijin a extras pe plan global 1,01 milioane de tone de cupru şi 68 tone de aur. În 2023, producţia sa din Serbia a totalizat 240.000 tone de cupru şi 7,5 tone de aur.

Conform informaţiilor de pe site-ul Serbia Zijin Copper, compania deţine patru mine de cupru (Veliki Krivelj, Novo Cerovo, Jama şi Majdanpek), o mină de calcar şi o topitorie. Facilităţile sunt în districtul Bor district din estul Serbiei, aproape de graniţa cu România.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani pentru studii, informează Reuters şi AFP, relatează Agerpres....
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș ...
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...