Gigantul rus Gazprom a anunţat deja că este posibil că transporturile de gaze prin Ucraina să fie afectate de criza politică. La cinci ani după criza din iarna lui 2009, Bulgaria nu deţine variante alternative, importând aproximativ 90% din gazele naturale din Rusia, restul de 10% asigurând din zăcăminte proprii. Interconexiunile care trebuie să lege sistemul bulgăresc de transport de gaze cu cele ale României, Greciei, Turciei şi Serbiei nu au fost construite încă. Cele mai avansate sunt lucrările la interconectorul cu România care urmează să fie inaugurat în câteva luni.
Singura ruta prin care Bulgaria primeşte gaze naturale este prin Ucraina, Republica Moldova şi România. Consumul zilnic se situează între 7,5 şi 10 milioane de metri cubi. În singurul depozit bulgăresc sunt în jur de 200 milioane de metri cubi, dar de acolo nu pot fi folosite mai mult de 4,2 milioane de metri cubi pe zi. Bulgaria ar putea primi nişte cantităţi de gaze minime din Grecia dar doar în cazul că această ţară are gaze în plus.
Se aşteaptă că după anul 2017 Bulgaria să aibă în sfârşit o variantă alternativă a livrărilor prin Ucraina după construirea conductei South Stream ce va aduce gazele ruseşti direct până la litoralul bulgăresc, traversând Marea Neagră.
Ministerul economiei şi energiei de la Sofia susţine că până în acest moment nu a primit înştiinţare din partea Gazprom că ar fi posibile probleme cu livrările de gaze. Nici Termoficarea Sofia, cel mai mare consumator de gaze din Bulgaria, nu a fost avertizată. Compania susţine că deţine rezerve de mazut care să-i permită să nu-şi întrerupă activitatea timp de două săptămâni în cazul în care livrările de gaze se opresc.
Cotidianul Standart îl citează pe vicepremierul Ţvetlin Iovcev care a declarat că situaţia din Ucraina reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale a Bulgariei. Principala ameninţare pe termen scurt este afectarea livrărilor de gaze, a spus Iovcev. Cu această ocazie, ministrul economiei şi energiei Dragomir Stoinov va convoca marţi o şedinţă de urgenţă a şefilor de companii din domeniul energiei.
Presa sofiotă informează şi că premierul Plamen Oreşarski a convocat marţi o şedinţă de urgenţă a consiliului de securitate pe lângă guvern, în centrul atenţiei fiind tot situaţia din Ucraina.