Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa

Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 21 mai 2024, 12:11
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa

În perioada ianuarie – aprilie 2024, producţia Turciei de electricitate pe bază de cărbune, de 36 TWh (terrawatt-oră), a depăşit producţia companiilor germane de utilităţi, de 34,6 TWh, precum şi producţia de 31,3 TWh a celui de-al treilea utilizator de cărbune din Europa, Polonia, scrie Agerpres.

Principalul motiv al ascensiunii Turciei în clasamentul regional îl reprezintă scăderea cu 32% a utilizării cărbunelui în Germania, în primele patru luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Producţia totală de electricitate pe bază de cărbune a Turciei a fost cu aproximativ 3% mai scăzută decât în perioada ianuarie – aprilie 2023, dar cu aproximativ 6% mai ridicată faţă de primele patru luni din 2019.

În contrast, generarea de electricitate pe bază de cărbune în Germania şi Polonia, în perioada ianuarie – aprilie 2024, a fost mai scăzută cu 42% şi, respectiv, cu 19,4% decât în primele patru luni din 2019, indicând reducerea folosirii cărbunelui în ultimii ani în Europa.

Extinderea rapidă a capacităţii de generare a energiei curate în Germania, Polonia şi alte economii importante din nordul şi vestul Europei a contribuit la reducerea utilizării cărbunelui.

Între 2022 şi 2023 a crescut capacitatea de generare a energiei curate cu 9% în Germania, cu 21,4% în Polonia, cu 21% în Ţările de Jos, cu 9,6% în Italia şi cu 8% în Spania, conform Ember.

În contrast, capacitatea de generare a energiei curate în Turcia a crescut cu 4,5% din 2022 în 2023.

Anul trecut, creşterea capacităţii de generare a energiei curate a fost de asemenea limitată în Cehia (1,1%), România (1,4%) şi Serbia (3,6%), subliniind adâncirea deficitului de dezvoltare a energiei curate între statele bogate şi cele în curs de dezvoltare din regiunea europeană.

În plus pe lângă creşterea lentă a capacităţii de generare a energiei curate, Turcia, Cehia, Serbia şi Bulgaria au unele din sistemele de producere a energiei cele mai dependente de cărbune din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...