România nu va pierde niciun euro din PNRR pentru infrastructura rutieră – secretar de stat, după discuții cu Umbrărescu

Fondurile alocate prin PNRR pentru infrastructura rutieră vor fi absorbite integral, potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. Acesta a avut discuții cu Dorinel Umbrărescu (foto stânga) în cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Transport 2021 - 2027.
Ion Dobreanu - mie, 22 mai 2024, 11:16
România nu va pierde niciun euro din PNRR pentru infrastructura rutieră - secretar de stat, după discuții cu Umbrărescu

UMB, cele mai multe contracte finanțate prin PNRR

„𝟮𝟬𝟮𝟬 – 𝟮𝟬𝟮𝟯, 𝗮𝗻𝗶 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗿𝗯𝘁𝗶𝗮 𝗳𝗼𝗻𝗱𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲 𝗶𝗻 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿”, transmite oficialul de la Transporturi pe pagina proprie de Facebook.

Acesta spune că, în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Transport 2021 – 2027 PT, organizată și desfășurată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii zilele acestea la Timișoara, a făcut o analiză a ciclului financiar (2014- 2020, n+3) încheiat în decembrie 2023 și a discutat despre stadiul principalelor proiecte de infrastructură finanțate din PT.

„La sfârșitul anului 2019, în momentul în care am preluat guvernarea, rata de absorbție era de 35% pe POIM – secțiunea transport, iar din 2020 până în 2023 𝗮𝗺 𝗰𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂𝘁 𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗿𝗯𝘁𝗶𝗲 𝗹𝗮 𝟭𝟭𝟭% 𝗽𝗲 𝘁𝗼𝘁𝗮𝗹 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺. În ceea ce privește sectorul rutier, pe care îl coordonez, succesul a fost și mai mare, 𝗱𝘂𝗰𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗿𝗯𝘁𝗶𝗲 𝗽𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝘀𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿 𝗹𝗮 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟭𝟮𝟬%”, precizează Scrioșteanu.

El estimează că România are capacitatea astăzi să atingă 𝗽𝗿𝗮𝗴𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝟭𝟬𝟬% 𝗮 𝗳𝗼𝗻𝗱𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗮𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁𝗲 𝗶𝗻 𝗣𝗧, 𝗺𝗮𝘅𝗶𝗺𝘂𝗺 𝗶𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟳, cu 3 ani mai devreme decât ar fi termenul limită.

pnrr dorinel„De asemenea, am avut o discuție foarte aplicată și importantă și cu constructorii importanți prezenți la acest eveniment, români și străini, printre care Dorinel Umbrărescu (grupul de firme UMB), Gabriel Stanciu (Alstom) și Ilker Gülen (Nurol) – foto”, continuă secretarul de stat.

PNRR, risc de pierdere fonduri?

În ceea ce privește grupul de firme UMB, care are cele mai multe contracte finanțate prin PNRR, Scrioșteanu reafirmă că 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗻𝘂 𝘃𝗮 𝗽𝗶𝗲𝗿𝗱𝗲 𝗻𝗶𝗰𝗶𝘂𝗻 𝗲𝘂𝗿𝗼 𝗱𝗶𝗻 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗮𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗶𝗻𝗳𝗿𝗮𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿𝗮.

Printre contractele finanțate prin PNRR, semnate cu UMB, se numără cele 10 loturi din Autostrada Moldovei A7, de la Buzău la Pașcani și cele două tronsoane din Autostrada Transilvania, Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului.

În ceea ce privește relația cu antreprenorii, spune că insistă pe un parteneriat deschis și transparent între beneficiari și constructori, care să ducă la proiecte de calitate, implementate în termenul contractat;

„Am discutat despre problemele cu privire la aprovizionarea pentru materii prime și materiale și i-am informat că Ministerul Transporturilor are în lucru un studiu prin care analizăm piața materialelor de construcții pentru autostrăzi, căi ferate și nu numai, pentru a identifica soluții în vederea stimulării producției interne a acestora. Au mai fost discutate situațiile forței de muncă necesară în șantiere, a deficitului de personal pe zona de consultanță proiectare, dar și predictibilității financiare pe orizontul 2027 – 2030”, mai spune secretarul de stat.

Potrivit lui, este nevoie și pe mai departe de implicarea tuturor factorilor decidenți și a reprezentanților entităților statului român, care sunt angrenati atât pe verticală, cât și pe orizontală, în dezvoltarea și implementarea proiectelor de infrastructură.

Programul Transport 2021 – 2027 a fost aprobat în luna decembrie 2022 și beneficiază de o alocare de 9,6 miliarde de euro, din care 4,65 miliarde fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii mari de transport rutier, feroviar (inclusiv metrou) și naval al României.

La această reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, reprezentanți ai Direcției Generale de Politică Regională și Urbană (DG REGIO) și Guvernului României, alături de membrii cu drept de vot, observatori, beneficiari, proiectanți, constructori și organizații neguvernamentale.

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Transport (PT) 2021 – 2027 este o structură de tip partenerial, cu rol decizional strategic în procesul de implementare a programului, formată din 64 membri cu drept de vot și observatori, care se reunesc o dată pe an pentru evaluarea aspectelor privind progresul programului.

FOTO: Reuniune Comitet Monitorizare PT 2021 – 2027 (sursa: Facebook Irinel Ionel Scrioșteanu)

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...