Otokar este printre cei mai importanți producători de platforme terestre de luptă din lume.
„Otokar este furnizor de încredere de vehicule militare atât pentru NATO cât și pentru ONU, iar platformele noastre au deservit multiple misiuni din întreaga lume, performând în diferite condiții climatice și de teren. Otokar și-a pus semnătura pe importante proiecte de platforme terestre de luptă din întreaga lume, fiind apreciat de-a lungul anilor la nivel global pentru gama largă de produse și vaste servicii logistice integrate”, a declarat Aykut Özüner, General Manager Otokar.
„Astăzi, vehiculele noastre militare deservesc peste 40 de țări din aproape toate colțurile lumii, din Europa de Vest, Centrală și de Est până în America de Sud și de Nord, din Asia Centrală și de Sud-Est până în Africa.” a spus Sedef Vehbi, Military Cluster Head, subliniind capacitatea globală pe care compania o are în transferul de know-how și tehnologie, pe lângă exporturile existente.
„BSDA este o ocazie importantă pentru a ne întâlni cu clienții noștri actuali și potențiali din regiune și de a dezvolta noi colaborări. În mod special, România, cu oportunitățile sale de investiții, locația strategică și forța de muncă bine formata, este o țară strategică pentru companii precum Otokar care caută să acceseze piețele europene”, a spus Aykut Özüner, subliniind că acționarul principal al Otokar, Koç Holding, operează în România de peste 30 de ani.
Otokar a depus oferta pentru licitația deschisă de C.N. Romtehnica S.A., Compania Ministerului Apărării Naționale din România, pentru achiziția de vehicule blindate tactice pe roți 4×4. Aykut Özüner a declarat: „Suntem dornici să deservim Forțele Armate Române.”
„Ne uitam la piața din România de mult timp și urmărim îndeaproape proiectele de achiziții din domeniul apărării”, a spus Sedef Vehbi. „Totodată, împreună cu partenerul nostru local, Automecanica, ne-am concentrat pe un potențial plan de afaceri cât mai cuprinzător pentru a îndeplini cerințele provocatoare ale Ministerului Apărării din România în acest program 4×4. Acest lucru include aspecte tehnice, comerciale și financiare ale proiectului, precum și aspecte legate de valoarea adăugată și dezvoltarea capabilităților locale. În cazul unei atribuiri, planificăm să dezvoltam facilitățile noastre din România ca un hub strategic pentru activitatea companiei din Europa. Pe lângă activitățile locale de producție, avem in vedere si unele activități de cercetare și dezvoltare (R&D). De asemenea, suntem hotărâți să lucrăm cu furnizori locali români și producători de sub-sisteme pentru a crește valoarea adăugată în țară și a contribui la dezvoltarea industriei de apărare românești.”
Referindu-se la vehiculul Otokar care a fost propus pentru Forțele Armate Române, doamna Vehbi a spus: „COBRA II, propus pentru Forțele Armate Române, este un vehicul blindat testat în luptă care operează în inventarul a peste 20 de utilizatori finali și este folosit activ în misiuni NATO și ONU.”
Potrivit Otokar, vehiculul COBRA II care este expus la BSDA, este utilizat activ de peste 20 de utilizatori finali din toata lumea. Oferă un nivel ridicat de protecție, capacitate de încărcare și volum intern mare. Pe lângă mobilitatea sa de un nivel superior, COBRA II oferă protecție ridicată împotriva amenințărilor balistice, minelor și dispozitivelor explozive improvizate (IED). Cu un raport putere-greutate ridicat, COBRA II oferă performanțe ridicate. Vehiculul testat în luptă este operat de multe armate din diferite părți ale lumii, în cele mai dificile condiții de teren și climatice
COBRA II e renumit pentru ca integrează o gama larga de armament și echipamente necesare misiunilor. Este utilizat cu succes pentru protecția frontierei, precum și în misiuni de securitate internă și menținere a păcii. Structura modulară pe care o are COBRA II face din vehicul o platformă flexibilă care poate fi folosită ca transportor de personal, platformă pentru arme anti-tanc, vehicul de recunoaștere și supraveghere, vehicul de recunoaștere CBRN, vehicul de comandă și control, vehicul de recuperare și evacuare medicală.
ARMA 8×8
ARMA 8×8 este o platformă modulară testată în luptă, cu capacități amfibii pentru diverse misiuni. ARMA îndeplinește cerințele de rezistență, nivel de protecție și mobilitate ale armatelor moderne. Pe lângă capacitatea sa ridicată de încărcare și interioarele spațioase, ARMA 8×8 se remarca și prin silueta sa cu înălțime redusă.
Caroseria blindată de tip monocoque, cu protecție balistică și anti-mină sporită permite integrarea unei varietăți de echipamente pentru misiuni și sisteme de armament în diferite specificații de până la 120 mm. ARMA este o platformă potrivită pentru Infanterie de Luptă, Comandă și Control, Apărare Aeriană, Inginerie, Ambulanță, Recuperare, Suport și misiuni similare.
Compania Otokar (BIST: OTKAR) a fost înființată în 1963, într-o perioadă în care diverse inițiative de industrializare și modernizare erau lansate în Turcia. Având operațiunile într-o fabrică cu o suprafață de producție de 552.000 mp în Arifiye, Sakarya, cu peste 3.500 de angajați, Otokar oferă soluții adaptate nevoilor clienților săi, folosind propriile tehnologii, design și aplicații. Otokar proiectează și produce pentru industria apărării diverse tipuri de blindate tactice pe roți 4×4, 6×6, 8×8, vehicule blindate pe șenile și sisteme de turele. Otokar, care se numără printre furnizorii de vehicule militare ai NATO și ai Națiunilor Unite, are aproape 33 de mii de vehicule militare în inventarul a peste 60 de beneficiari din mai mult de 40 de țări prietene și aliate.
Otokar face parte din Grupul Koç (BIST: KCHOL), unul dintre cele mai mari și de succes grupuri din Turcia și din regiune, cu aproape 90 de companii, 119.000 de angajați și peste 10.000 de dealeri, agenții și servicii post-vânzare. Veniturile combinate ale Grupului reprezintă aproape 8% din PIB-ul Turciei, în timp ce volumul său de exporturi reprezintă 7% din volumul total al exporturilor Turciei.