În acest moment, nu avem motive serioase să ne aşteptăm la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale din Rusia, a spus primul ministru. El a afirmat că Bulgaria urmăreşte îndeaproape situaţia din Ucraina şi relaţiile între această ţară şi compania rusă Gazprom. Datoriile Ucrainei faţă de Gazprom sunt mult mai mici faţă de cele din 2009, Kievul plăteşte, iar comunitatea internaţională şi Comisia Europeană sunt gata să ajute Ucraina, aşa încât să nu se ajungă la situaţia din anul 2009.
Cu toate acestea, de săptămâna trecută autorităţile bulgare măresc cantităţile de gaze în depozitul din Ciren. Într-o situaţie de criză, consumul de gaze va fi redus şi depozitul va putea fi folosit timp de o lună şi jumătate. Dacă la cantităţile din acest depozit le adăugăm şi pe cele pe care le extragem din zăcămintele proprii, vom avea gaz timp de circa două luni, a spus Oreşarski. El a adăugat că Bulgaria ar putea primi şi unele livrări de gaz din Grecia, dar în acest moment nu se ştie la ce preţ.
Premierul bulgar a mai comentat că ţara sa este dependentă de gazele ruseşti şi această dependenţă datează de câteva decenii. Conflictul din Ucraina face această dependenţă să pară mai dramatică şi autorităţile bulgare depun eforturi pentru reducerea ei, a insistat oficialul bulgar. Potrivit lui Oreşarski, la sfârşitul lunii în curs va fi inaugurat interconectorul cu România şi se negociază construirea de astfel de interconexiuni şi cu Turcia, Grecia şi Serbia. În ceea ce priveşte livrările de combustibil nuclear pentru centrala de la Kozlodui, care se fac tot din Rusia prin Ucraina, Oreşarski a spus că în următorii doi ani nu va fi înlocuit combustibilul de la centrală, aşa că nu sunt motive de îngrijorare în această privinţă.