„În urma celor două proteste ale angajaţilor Senatului României, la care au participat peste 200 de salariaţi, sindicatele din Senatul României au luat act şi se solidarizează cu colegii nemulţumiţi. Asigurăm angajaţii că vor fi făcuţi paşii legali necesari pentru identificarea soluţiilor adecvate şi ne exprimăm dezacordul faţă de propunerea Executivului de a majora salariile doar cu 10%, în două tranşe. Declarăm clar şi răspicat: Suntem funcţionarii statului care asigură funcţionarea Legislativului României! O greşeală minoră din partea noastră poate avea repercusiuni asupra întregii societăţi. Dacă şi noi ne-am îndeplini obligaţiile în rate şi la un nivel minim, aşa cum sunt propunerile de majorare salarială, înseamnă că ar trebui să ne calibrăm activitatea după aceleaşi tipare”, se arată în comunicatul sindicatelor din Senat, transmis, luni, către AGERPRES.
Sindicaliştii solicită Guvernului României reevaluarea propunerii de majorare a salariilor angajaţilor din Parlamentul României cu 20%.
„Menţionăm un aspect important care pare a fi ignorat: factorul politic nu ar trebui să se bazeze pe dictonul „aşteaptă mulţi la uşă, dacă vreţi, plecaţi”. Solicităm Guvernului României reevaluarea propunerii sale de majorare a salariilor angajaţilor din Parlamentul României cu un procent de 20%, în două tranşe: 15% începând cu luna iunie 2024 şi 5% în luna septembrie 2024, raportat la nivelul acordat pentru luna ianuarie 2024. Reiterăm faptul că am dovedit respect şi loialitate faţă de instituţia în care ne desfăşurăm activitatea şi am ales calea dialogului, evitând mişcările sindicale de protest. Aceasta nu trebuie interpretată ca fiind o lipsă de acţiune sau acceptarea primei oferte. Aşteptăm acelaşi respect pe care şi noi l-am oferit de-a lungul timpului!”, se transmite prin comunicatul citat.
Aproximativ 100 de funcţionari publici din Senat au protestat, luni, spontan, în foaierul din faţa sălii de plen, principala revendicare fiind o creştere a salariilor cu 20%, respingând oferta Guvernului de majorare salarială cu 10% în două etape, transmite Agerpres.
Potrivit acestora, din 2019 până în prezent inflaţia a fost de 40%, salariul mediu net naţional a crescut cu 51,7 %, iar salariul lor a crescut cu doar 16,4%.
„Între 5.500 şi 6.500 lei sunt veniturile nete pentru un consilier parlamentar cu 25 de ani vechime. În 2017 au fost majorări salariale şi în 2023, dar atunci a fost pentru toţi bugetarii o creştere de 5% (…) Gândiţi-vă ce înseamnă o virgulă nepusă la locul ei”, a precizat unul dintre funcţionari, referindu-se la munca lor.
Printre mesajele afişate de angajaţii Senatului se numără: „Muncim pe datorie, ruşine să vă fie!”, Nu suntem funcţionari de lux!”, „Vrem echitate salarială”, „Şi noi avem copii. Vrem salarii decente!”, „Salariu conform cu importanţa instituţiei în statul de drept”, „Am muncit în tăcere 30 de ani”, „Nu cerşim pomană!”, „Vreme bună, vreme grea/ Tot mai greu în ţara mea!”.
„Suntem doar o mică parte aici, tocmai pentru a asigura, în continuare, desfăşurarea activităţii Senatului. Nu suntem în grevă. E un protest spontan, nu este organizat de sindicat”, a explicat un alt consilier parlamentar de la Senat.
Senatoarea Diana Iovanovici-Şoşoacă i-a îndemnat să îşi continue protestul şi le-a promis că îi va reprezenta la masa negocierilor, dacă îi vor solicita acest lucru. „Fără voi Senatul ăsta nu merge!, a spus Şoşoacă, în timp ce se îndrepta spre sala de plen.
„Suntem într-o ţară bogată în care doar unii trăiesc bine şi o mare parte dintre români au de suferit. Nu este echitabil. Cred că ar trebui să se înţeleagă că suntem oameni, nu nişte resurse umane. Am fost oameni de bună credinţă. Am fost la vot. (…) Decizia trebuie să fie în favoarea acestui popor, a tuturor românilor. Să ţină cont de cei care i-au votat. Munceşti, îţi îndeplineşti atribuţiile, dar trebuie să se înţeleagă că în ţara asta oamenii trebuie să trăiască decent, pentru că se poate, dacă se vrea. Dacă noi am acordat încredere, ei trebuie să îşi respecte promisiunile făcute”, a adăugat o altă funcţionară.
Funcţionarii parlamentari de la Senat au anunţat că vor protesta şi marţi, împreună cu colegii lor de la Camera Deputaţilor, în faţa plenului de la Cameră.