UNTTR cere eliminarea examinării medicale și psihologice anuale pentru șoferii profesioniști, din cauza costurilor nejustificate pe care le impune industriei

Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră necesară reformarea procesului de examinare medicala şi psihologică a şoferilor profesionişti, în conformitate cu legislaţia europeană, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 27 mai 2024, 18:32
UNTTR cere eliminarea examinării medicale și psihologice anuale pentru șoferii profesioniști, din cauza costurilor nejustificate pe care le impune industriei

Potrivit unui comunicat al transportatorilor, un sondaj recent realizat de UNTRR arată că peste 80% dintre firmele de transport rutier şi şoferii profesionişti sprijină această schimbare.

UNTRR consideră că România trebuie să se alinieze normelor europene privind examinarea medicală şi psihologică a şoferilor profesionişti şi să elimine obligaţia efectuării examinărilor anuale pentru siguranţa rutieră, care generează costuri suplimentare nejustificate pentru industria transporturilor rutiere.

„România este singurul stat din Uniunea Europeană care solicită examinarea medicală şi psihologică anuală a şoferilor profesionişti pentru siguranţa rutieră, suplimentar faţă de examinarea medicală anuală pentru medicina muncii, deşi Directiva 126/2006 privind permisele de conducere prevede ca examinările medicale şi psihologice la şoferi se fac doar la obţinerea permisului de conducere şi ca recomandare, statele membre pot să mai prevadă o re-examinare medicală şi psihologică la reînnoirea permiselor de conducere”, se spune în comunicat.

În acelaşi timp, examenul de medicina muncii este reglementat separat prin Directiva 89/391/CEE, fiind obligatoriu în România şi în fiecare stat UE pentru angajaţii din orice domeniu, deci şi pentru şoferii profesionişti.

În prezent, autorităţile române impun examene medicale şi psihologice anuale pentru şoferii profesionişti, care ajung sa realizeze chiar şi de trei ori pe an aceste examene, la date diferite: atât controlul medical, cât şi cel psihologic şi de medicina muncii. Acest lucru implica efort suplimentar din partea şoferilor şi a firmelor, timp pierdut şi costuri în plus, atrage atenţia UNTRR.

În opinia Uniunii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu au niciun fundament solid pentru a solicita aceste examinări medicale şi psihologice anuale pentru siguranţa circulaţiei.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în 2022 în România au fost înregistrate 28.010 accidente rutiere cauzatoare de vătămări corporale, dintre care doar 117 au fost produse de şoferii profesionişti de marfă şi 250 de şoferii profesionişti de autobuze, microbuze, troleibuze şi tramvaie. În contrast, 15.833 de accidente au fost provocate de şoferii cu categoria B, 3.299 de pietoni, 3.154 de biciclişti, 385 de mopede, 687 de motociclete, 127 de tractoare şi 4.158 de alţi utilizatori.

„Numărul scăzut de accidente rutiere cauzate de şoferii profesionişti se datorează formării profesionale a acestora şi regulilor stricte privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă monitorizate permanent prin aparatele de înregistrare a activităţii de la bordul vehiculelor comerciale şi nu ca urmare a examinărilor medicale şi psihologice anuale pentru siguranţa rutieră. Conform baremului prevăzut de Ministerul Transporturilor un psiholog nu poate examina decât 6 şoferi pe zi, având în vedere ca în România sunt 522.841 şoferi profesionişti din care aproximativ 300.000 lucrează la firme româneşti este cam greu de respectat un standard al examinării medicale şi psihologice şi totul se reduce numai la plata acestui serviciu fără niciun beneficiu pentru cel examinat şi nici pentru firma de transport. În privinţa examenului medical, cât de eficient este sistemul actual dacă în media vedem persoane care au permis de conducere deşi au şi certificat că sunt orbi? Aceasta este calitatea examinărilor medicale care trebuie protejată?”, se spune în comunicat.

Potrivit UNTRR, Ministerul Sănătăţii, „în loc să se concentreze pe un program naţional de sănătate şi pe monitorizarea sănătăţii cetăţenilor prin medicii de familie, preferă să bifeze şi să umfle statisticile cu controale medicale periodice impuse ilegal şoferilor profesionişti şi altor persoane implicate în siguranţa rutieră”.

Organizaţia susţine că Ministerul Sănătăţii redirecţionează anual 210 milioane lei (aproximativ 42 de milioane de euro) de la transportatori la câteva cabinete medicale şi psihologice autorizate de Ministerul Transporturilor.

„Costurile anuale pentru examinarea psihologică şi medicală a celor 300.000 de şoferi profesionişti care lucrează în România se ridică la 99 milioane lei (aproximativ 19,8 milioane euro). De asemenea, deşi examinarea psihologică este aceeaşi, şoferii care efectuează transport ADR (mărfuri periculoase) trebuie să plătească suplimentar încă 150 lei pentru examinarea psihologică specifică, ceea ce înseamnă aproximativ 11,100 milioane lei (aproximativ 2,2 milioane euro) în 2023. Similar, şi şoferii care transportă marfă agabaritică sau transport valori mai scot din buzunar încă 150 lei”, se spune în comunicat.

Conform UNTRR, MTI a extins lista persoanelor care trebuie să efectueze controale medicale şi psihologice incluzând şi managerii de transport, deşi aceştia nu trebuie să deţină permis de conducere. Astfel, sunt impuse industriei transporturilor rutiere costuri suplimentare de 52 de milioane de lei (aproximativ 10,4 milioane de euro) la fiecare doi ani pentru cei 149.000 manageri de transport.

„UNTRR subliniază că această practică nu este justificată şi trebuie să fie reformată pentru a reduce birocraţia şi a eficientiza procesul. Reexaminarea medicală şi psihologică anuală şi repetată a şoferilor profesionişti din România pentru siguranţa rutieră generează costuri suplimentare ridicate pentru şoferii profesionişti şi transportatori, fără a fi solicitate de legislaţia europeană şi fără nicio justificare reală legată de siguranţa rutieră, având în vedere statisticile UE care de câţiva ani plasează România pe locul 1 la numărul de morţi din accidente rutiere.

În consecinţă, UNTRR solicită ca România să se alinieze legislaţiei europene şi practicii din celelalte State Membre UE care nu impun examinarea medicală şi psihologică anuală a şoferilor profesionişti, ci impun o examinare anuală riguroasă de medicina muncii. Necesitatea acestei măsuri pentru industria transporturilor rutiere din România este indicată de numărul mare de respondenţi la sondajul UNTRR realizat recent în rândul firmelor de transport rutier şi şoferilor profesionişti. Conform rezultatelor, sondajul a fost completat de aproape 400 de respondenţi din care circa 300 răspunsuri de la şoferii profesionişti şi 100 răspunsuri de la firmele de transport. Rezultatele sondajului realizat de UNTRR arată ca industria transporturilor rutiere susţine cu o largă majoritate propunerea UNTRR de reformare a sistemului actual de examinare a şoferilor profesionişti”, se arată în comunicat.

Majoritatea de peste 80% a respondenţilor industriei transporturilor rutiere (86% firmele de transport rutier şi 80% şoferii profesionişti) este de acord cu propunerea UNTRR ca examenele medicale/psihologice de siguranţa circulaţiei să fie realizate atât în clinici/unităţi medicale avizate de Ministerul Sănătăţii, cât şi în clinici/unităţi medicale avizate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Referitor la periodicitatea examinării medicale şi psihologice şi legătura cu examinarea anuală de medicina muncii, prima opţiune indicată de peste 50% din reprezentanţii industriei transporturilor rutiere care au participat la sondaj (50% firmele de transport rutier şi 51% şoferii profesionişti) prevede realizarea examinării medicale şi psihologice anuale a şoferilor profesionişti să fie extinsă, astfel: la cinci ani pentru categoria de vârstă cuprinsă între 18 şi 40 de ani; la trei ani pentru categoria de vârstă cuprinsă între 41 şi 55 de ani; la doi ani pentru categoria de vârstă cuprinsă între 55 şi 60 de ani; anual la categoria de vârstă de peste 60 ani.

O a doua opţiune, indicată de peste 45% din reprezentanţii industriei transporturilor rutiere care au participat la sondaj (47% firmele de transport rutier şi 46% şoferii profesionişti) solicită ca realizarea examinării medicale şi psihologice anuale a şoferilor profesionişti să fie inclusă în cadrul examinării anuale obligatorii de medicina muncii, aşadar în cadrul unui singur examen medical.

„UNTRR solicită eliminarea examinării medicale şi psihologice anuale a şoferilor profesionişti şi reformarea sistemului actual, pentru a contribui efectiv la creşterea siguranţei rutiere şi la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în industria transporturilor rutiere din România”, se mai spune în comunicat.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani pentru studii, informează Reuters şi AFP, relatează Agerpres....
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș ...
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...