Această ţară cu 38 de milioane de locuitori, prima economie a Europei de Est, consumă în prezent 14 miliarde m.c. de gaze anual, dintre care două treimi (10 miliarde m.c.) sunt importate din Rusia.
‘De la 1 aprilie, capacitatea fizică de a importa gaze provenite din surse alternative din Vest se va ridica la 5,5 miliarde m.c., datorită interconectorului Mallnow’ în Germania, a indicat dl Tusk.
Potrivit lui, alte instalaţii care leagă Polonia de reţelele germană şi cehă, precum şi dezvoltarea infrastructurilor interne, între care o importantă staţie de pompare la Wloclawek (centrul ţării) care va fi inaugurată în 2 ianuarie 2015, ‘vor permite completarea propriilor noastre resurse de 10,5 miliarde m.c., adică tot atât cât importăm din Rusia’, a precizat premierul polonez într-un discurs în camera inferioară.
‘Rezervele actuale de gaze şi faptul că iarna se sfârşeşte permit să spunem că Polonia nu mai este o ţară vulnerabilă în faţa unor eventuale sancţiuni gaziere din partea vecinului nostru din est (Rusia)’, a subliniat şeful guvernului.
Tusk a lansat un apel la aplicarea unui program de susţinere a dezvoltării sistemului de transportare a gazelor din Ucraina, extrem de dependentă de gazele ruseşti.
Dar, potrivit lui, ‘nu va exista o rezolvare bună a crizei ucrainene dacă Europa nu are încredere în posibilitatea acesteia de a construi o economie suverană, bazată pe propriile sale surse de energie, pe surse diversificate’.
Polonia – care s-a opus în van construirii gazoductului North Stream, aducător de gaze ruseşti spre Europa Occidentală pe sub Marea Baltică – investeşte importante mijloace pentru a exploata zăcămintele sale de gaze de şist, evaluate la aproape 2.000 miliarde m.c. de către Institutul Naţional de Geologie (PIG).
Varşovia intenţionase să termine curând construirea unui terminal maritim de gaze naturale lichefiate (GNL) pe coasta Balticii, având în final o capacitate anuală de a transborda 7,4 miliarde m.c. de gaze.