Contractul cu livrare în luna septembrie, cel mai tranzacţionat la bursa Euronext, a urcat în cursul şedinţei de luni până la 267,50 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Acest contract a crescut cu aproape 18% în cursul lunii mai, scrie Agerpres.
Lipsa precipitaţiilor şi îngheţul târziu este aşteptat să afecteze culturile din Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, ceea ce îi face pe unii observatori să îşi revizuiască estimările cu privire la recolta din acest an. De exemplu, firma de consultanţă IKAR şi-a revizuit luni estimările privind producţia de grâu a Rusiei de la 83,5 până la 81,5 milioane de tone.
În cazul Ucrainei, Uniunea traderilor de cereale (UGA) şi-a revizuit şi ea estimările privind recolta de cereale şi oleagionoase din acest an, ca urmare a diminuării suprafeţelor însămânţate şi a vremii secetoase din luna mai.
Deteriorarea perspectivelor pentru regiunea Mării Negre a redirecţionat atenţia şi asupra condiţiilor mixte din alte zone exportare de grâu, cum este Uniunea Europeană, unde principalul producător Franţa este afectat de ploi persistente.
„Umiditatea excesivă persistă pentru o mare parte din Europa Occidentală în timp ce condiţiile secetoase persistă în Ucraina şi Rusia”, subliniază analiştii firmei de consultanţă Argus.
Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial a fost închisă luni cu prilejul Memorial Day, astfel că tranzacţiile s-au reorientat spre Euronext. Cu toate acestea, săptămâna trecută, cotaţiile futures la grâu la bursa de la Chicago au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni.