Zona de frontieră a devenit un punct fierbinte după ce numărul migranţilor a crescut semnificativ în 2021, după ce Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu pentru a oferi o nouă rută neoficială către Europa – o decizie despre care Uniunea Europeană afirmă că a fost luată pentru a crea o criză.
Belarus respinge acuzaţia potrivit căreia ajută la canalizarea migranţilor către graniţa poloneză.
„Ni s-a recomandat să restabilim rapid zona tampon de 200 de metri în acest perimetru, acolo unde este posibil… suntem gata să luam o astfel de decizie la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Tusk într-o conferinţă de presă lângă graniţă.
O zonă tampon care împiedică populaţia şi lucrătorii umanitari să se apropie de graniţă a fost introdusă iniţial în 2021 de guvernul anterior al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS).
La acea vreme, organizaţiile pentru drepturile omului au criticat decizia deoarece, în opinia lor, a împiedicat eforturile de a ajuta migranţii, inclusiv femeile şi copiii, blocaţi la graniţă.
În ultimele săptămâni s-a înregistrat o creştere a numărului de migranţi care încearcă să treacă ilegal graniţa, iar poliţiştii de frontieră au raportat o serie de incidente violente. Marţi, un militar polonez a suferit răni grave care îi pun viaţa în pericol după ce a fost înjunghiat prin gardul de la graniţă.
Ministrul apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat că Polonia este pregătită să crească numărul de trupe la graniţă.
Polonia intenţionează să aloce 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) pentru consolidarea graniţei cu Belarus.