Armata Ucrainei a este plasată în stare maximă de alertă. Cu toate acestea, mijloacele de care dispune sunt limitate. Potrivit datelor oficiale, noua putere de la Kiev se poate bizui pe 130 000 de soldaţi şi ofiţeri gata de luptă. Spre comparaţie, armata Rusiei numără în vremuri de pace 800 000 de militari. Atât de mare a fost armata Ucrainei doar pe vremuri, în 1991, scrie Deutsche Welle.
De la destrămarea URSS, armata ucraineană şi-a pierdut o bună parte din prestigiu, din cauza lipsei de fonduri, a corupţiei şi a deficienţelor existente la capitolele instrucţie şi dotare. Începând din 2014, armata ucraineană a renunţat la stagiul militar obligatoriu din lipsă de fonduri.
Guvernul de la Kiev a alocat armatei în 2013 echivalentul a 1,3 miliarde de euro – de trei ori mai puţin decât este nevoie. Spre comparaţie, armata rusă a avut la dispoziţie în acelaşi ani echivalentul a peste 52 de miliarde de euro.
Cu un deceniu în urmă a avut loc o serie de accidente, datorate stării deplorabile în care se aflau structurile armatei ucrainene. În anul 2000, o rachetă lansată în cadrul unui exerciţiu de trageri a distrus un imobil de locuit în apropierea capitalei Kiev; în 2001, antiaeriana ucraineană a doborât un avion rusesc de pasageri deasupra Mării Negre, iar în 2002 un avion militar s-a prăbuşit în tribune, în mijlocul spectatorilor veniţi să asiste la un miting aerian.
Potrivit experţilor, arsenalul armatei ucrainene datează din perioada sovietică. Este îmbătrânit cu o generaţie, comparativ cu dotarea ţărilor dezvoltate. Din lipsă de piese de schimb, aviaţia dispune de numai câteva aparate vechi gata de zbor, iar majoritatea piloţilor au o pregătire pur teoretică. În plus, necesarul de carburant este acoperit numai pe jumătate.
Nici marina ucraineană nu se află într-o stare mai bună. După împărţirea flotei sovietice de la Marea Neagră, în 1997, partea leului a revenit Rusiei. Ucraina a rămas cu câteva vase gata de luptă şi cu un submarin cu motoare diesel. Flota Rusiei de la Marea Neagră, staţionată în Crimeea, dispune în schimb de zeci de nave. Ca efective, ruşii sunt în flagrantă superioritate numerică.
Apoi, spre deosebire de militarii ruşi, cei ucraineni nu dispun decât prin excepţie de experienţă de luptă, fiindcă Ucraina nu a luat parte la războiaie. Doar câteva unităţi au participat la misiuni de pace în Balcani sau Africa. Totuşi, exerciţii comune cu NATO au avut loc aproape în fiecare an, iar Ucraina este membră a „Parteneriatului pentru Pace”.
Trupele ruseşti, în schimb, au purtat două războaie în Cecenia şi un altul în fosta republică sovietică Georgia.
Pe acest fundal, noua putere de la Kiev îşi pune speranţele în chemarea sub arme a rezerviştilor şi mai ales în experienţa de luptă a veteranilor – a celor care au luptat în Afganistan în anii 1979 -1989.