Decizia cu privire la emiterea de obligaţiuni va fi luată la adunarea generală a acţionarilor din data de 28 martie. Având în vedere ratingul actual al Piraeus (Caa1/CCC/B miuns), aceasta ar urma să fie banca cu cel mai slab rating care vinde obligaţiuni. Însă dacă operaţiunea va avea succes, ar marca un punct de cotitură pentru instituţiile financiare greceşti, semnalând că acestea au redobândit acces la pieţele de finanţare după o absenţă de cinci ani.
‘Apetitul de risc este la un nivel ridicat’, a apreciat Daniel Shore, analist la banca HSBC. ‘Aceasta cumulată cu nivelul scăzut al spreadurilor înseamnă că este un moment bun pentru căutarea de investitori. Chiar dacă Grecia mai are multe de făcut există semne că se vede lumina de la capătul tunelului’, a mai spus analistul.
Deocamdată Piraeus Bank a mandatat BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi HSBC să intermedieze posibila tranzacţie şi se va întâlni cu investitorii săptămâna viitoare.
Ultima dată când Piraeus a accesat pieţele financiare a fost în luna septembrie 2009 când a strâns 500 milioane de euro cu o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea în luna septembrie 2012 şi cu un cupon de 4%. La acea dată banca grecească avea un rating A2/BBB+/A minus.
Piraeus Bank Group, cea mai mare bancă sistemică din Grecia, este prezentă şi pe piaţa din România. În primele nouă luni ale anului trecut Piraeus Bank România a înregistrat un profit înainte de impozitare de 3,64 milioane de euro.