„Măsuri imediate au fost luate în urma unui probabil atac cibernetic rusesc împotriva agenţiei de presă poloneze şi difuzării unor mesaje de dezinformare despre o pretinsă mobilizare în Polonia”, a precizat pe reţeaua socială X un purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii poloneze.
Ştirea falsă, în care premierul polonez Donald Tusk este citat anunţând o mobilizare a cetăţenilor polonezi care ar urma să fie trimişi să lupte de partea Ucrainei în războiul cu Rusia, a fost difuzată vineri pe fluxul de ştiri al agenţie de presă PAP.
„Pe 1 iulie 2024, o mobilizare militară parţială va fi anunţată în Polonia. 200.000 de cetăţeni polonezi, foşti militari sau simpli civili, vor fi chemaţi să efectueze serviciul militar obligatoriu. Toţi mobilizaţii vor fi trimişi în Ucraina”, se arată în acea ştire falsă, care mai afirmă că ucrainenii aflaţi în Polonia nu fac parte din cei mobilizabili.
Ştirea a apărut de două ori, la ora locală 14:00 şi la 14:20 şi a fost de fiecare dată anulată de agenţia PAP, care a dezminţit-o imediat, cu precizarea că nu a produs o asemenea ştire şi că verifică circumstanţele incidentului.
Potrivit premierului Donald Tusk, această „nouă piratare informatică foarte periculoasă ilustrează bine strategia rusească de destabilizare înaintea alegerilor europene” din 9 iunie. „Devine din ce în ce mai clar cât de importante sunt pentru noi aceste alegeri”, a adăugat şeful guvernului de la Varşovia în mesaj său, postat pe reţeaua socială X.
„La numai zece minute după apariţia informaţiei o acţiune a fost întreprinsă” de către Agenţia pentru securitate internă, a declarat la rândul său ministrul polonez al digitalizării, Krzysztof Gawkowski. „Totul pare să indice că aven de-a face cu un atac cibernetic organizat de partea rusă, obiectivul fiind dezinformarea şi paralizarea societăţii”, a susţinut acelaşi ministru.
Respectiva ştire, scrisă într-un stil greoi, fără citate exacte, nu este semnată şi nici nu dă vreo sursă. Pe de altă parte, conform Constituţiei poloneze, preşedintele ţării, nu primul-ministru, este cel care ordonă mobilizarea.
În aprilie, hackeri au atacat website-ul agenţiei publice de presă cehe CTK, publicând acolo două texte false care afirmau că serviciile de informaţii cehe au zădărnicit un atentat asupra preşedintelui ales al Slovaciei, Peter Pellegrini. Poliţia şi serviciul de informaţii din Republica Cehă încă investighează atacul cibernetic.