Real Madrid a câștigat ediția din 2024 a Ligii Campionilor. Și peste 84,5 mil. euro

Echipa spaniolă Real Madrid a cucerit aseară trofeul Ligii Campionilor în fața Borussiei Dortmund. Odată cu victoria, clubul are de încasat și cel puțin 84,5 milioane de euro.
Ion Dobreanu - Dum, 02 iun. 2024, 08:22
Real Madrid a câștigat ediția din 2024 a Ligii Campionilor. Și peste 84,5 mil. euro

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, în finala desfăşurată pe stadionul Wembley din Londra.

UEFA a alocat o sumă impresionantă, de 2,1 miliarde de euro, în premii pentru ediția 2023 – 2024 a Ligii Campionilor. Suma exactă pe care o va primi echipa câștigătoare este complicat de stabilit cu exactitate, în principal din cauza distribuirii prin „market pool”.

Conform publicației Marca, această lipsă de claritate este evidentă, deoarece câștigurile exacte pentru victoria lui Manchester City la Istanbul anul trecut rămân necunoscute.

Cu toate acestea, se poate estima suma totală pe baza realizărilor sportive. În urma vicoriei de aseară în fața Borussiei Dortmund, Real Madrid câștigă, cu siguranță 84,5 milioane de euro. Însă această sumă nu include coeficientul istoric și așa-numitil „market pool” care ar putea adăuga aproximativ 50 de milioane de euro la câștiguri.

Fiecare dintre cele 32 de echipe care au ajuns ajung în faza grupelor a câștigat câte 15,6 milioane de euro. Victoriile din această fază au fost recompensate cu 2,8 milioane de euro , iar remizele cu câte 930.000 de euro.

Trecerea în 16-imile de finală a adus echipelor câte 9,6 milioane de euro, avansarea în sferturile de finală adaugă 10,6 milioane de euro, atingerea semifinalelor 12,5 milioane de euro, iar participarea în finală nu mai puțin de 20 de milioane de euro. Ocupanta locului secund primește 15,5 milioane de euro.

Nici distribuția detaliată a premiilor în bani din Liga Campionilor pentru sezonul 2022 – 2023 nu a fost încă dezvăluită. Cu toate acestea, la triumful lui Real Madrid la Paris în 2022, clubul a câștigat în total 133,7 milioane de euro. Liverpool, vicecampioana, a încasat 119,9 milioane de euro. Semifinalistele Bayern Munchen și Manchester City au primit 109,6 milioane de euro și, respectiv, 108,7 milioane de euro.

Distribuirea finală a sumelor depinde de mai mulți factori, inclusiv de numărul de echipe care avansează prin „market pool” și de performanța istorică a fiecărui club. Real Madrid, cu istoricul său spectaculos în Liga Campionilor, va beneficia în mod semnificativ de acest sistem de calcul al premierilor în bani.

Aceasta a fost ultima ediţie a Ligii Campionilor în actualul format. Meciul de la Londra a fost ultimul şi pentru Marco Reus în tricoul Borussiei.

Real Madrid deţine recordul de trofee în competiţie (inclusiv Cupa Campionilor Europeni), 15, câştigând ultimele nouă finale pe care le-a jucat. Madrilenii nu au mai pierdut o finală în cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent din 1981.

Borussia rămâne cu un trofeu în palmares, după victoria din 1997, de la Munchen, contra lui Juventus (3-1). Echipa din Dortmund a mai jucat o finală, în 2013, chiar pe Wembley, fiind învinsă de altă echipă germană, Bayern Munchen, cu 2-1.

Spania conduce la numărul de trofee, cu 20 (5 aduse de FC Barcelona), urmată de Anglia, cu 15, Italia, cu 12, Germania, cu 8, etc.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani pentru studii, informează Reuters şi AFP, relatează Agerpres....
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș ...
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...