Arabia Saudită a confirmat planurile pentru o vânzare secundară de acțiuni ale gigantului său petrolier de stat, într-o tranzacție care ar putea atrage peste 10 miliarde de dolari pentru regat, în contextul în care acesta caută fonduri pentru a plăti un plan masiv de transformare economică.
Vânzarea a 1,545 miliarde de acțiuni ale Saudi Aramco, sau 0,64% dintre acțiunile emise de companie, a început pe 2 iunie. Se așteaptă ca intervalul de preț să fie cuprins între 26,70 și 29,00 riali saudiți pe acțiune (7,12 și 7,73 dolari).
Tranzacția va fi un test al apetitului investitorilor globali pentru cel mai mare exportator de petrol din lume, pe fondul discuțiilor legate de schimbările climatice și de viitorul combustibililor fosili.
Marea ofertă publică inițială a Aramco de acum patru ani a generat aproape 30 de miliarde de dolari, dar s-a bazat în principal pe investitorii locali, care s-au confruntat cu presiuni din partea guvernului pentru a susține tranzacția, după ce majoritatea fondurilor străine de investiții au contestat evaluările. Dividendele masive ale companiei pot fi o atracție, dar acțiunile sale sunt scumpe în comparație cu alți giganți petrolieri precum Exxon Mobil Corp. sau Shell Plc.
Încasările Arabiei Saudite din noua ofertă vor contribui la finanțarea unor inițiative majore de diversificare a economiei statului, prințul moștenitor Mohammed bin Salman dorindu-și o implicare mai mare în tehnologii de viitor precum inteligența artificială, sportul, turismul și proiectul futurist Neom.
Prețul petrolului brut este în prezent sub nivelurile de care guvernul are nevoie pentru a-și echilibra bugetul, iar regatul a rămas în urma obiectivului său de a atrage peste 100 de miliarde de dolari pe an în investiții străine directe.
Arabia Saudită a amânat deja unele proiecte care fac parte din planul său de transformare economică și și-a redus ambițiile pentru Neom. Economia țării s-a contractat timp de trei trimestre la rând, în timp ce bugetul a fost în deficit timp de șase trimestre consecutive.
În acest context, Aramco și-a menținut dividendele trimestriale de 31 de miliarde de dolari – o importantă sursă de fonduri pentru guvernul saudit, care deține aproximativ 82% din firmă. Fondul suveran al regatului deține și el o participație suplimentară de 16% în gigantul energetic de 1.900 de miliarde de dolari.
Guvernul saudit va continua să rămână principalul acționar al Aramco și după această ofertă de vânzare a acțiunilor.
Regatul Saudit conduce eforturile Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ale aliaților săi de a restricționa producția în încercarea de a revigora piața petrolului și de a crește prețurile.
Referința globală Brent s-a tranzacționat în săptămâna trecută aproape de 83 de dolari pe baril. Arabia Saudită are nevoie de un petrol de aproape 100 de dolari pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Fondului Monetar Internațional. Prețurile sunt prognozate la aproximativ 79 de dolari în 2025 și la 75 de dolari în anul următor, potrivit estimărilor unor analiști citate de Bloomberg.