„WeBuild, cei care au făcut podul de la Brăila, ne solicită 230 de milioane de lei ca să dea drumul la circulație, deși proiectul este finalizat atât pe malul brăilean, cât și pe cel tulcean. Altfel, vor respecta termenul octombrie 2024, pe care l-au câștigat. Asta e rea – voință”, a declarat șeful Transporturilor aflat în vizită pe șantierul Drumului Expres Brăila – Galați.
Grindeanu a menționat că, din acea suma pretinsă în plus peste contract, circa 30 de milioane de lei reprezintă refacerea asfaltului. „N-am fost de acord cu recepția, nu suntem de acord să cedăm la acest șantaj pe care au vrut să-l facă având în vedere perioada electorală”, a continuat ministrul Transporturilor.
El a avertizat că, în următoarele săptămâni sau luni, autoritățile române vor lua măsuri cu privire la situația de pe acest contract.
Nu este prima dată când ministrul Transporturilor le transmite avertismente publice italienilor de la WeBuild. Și în aprilie, Grindeanu i-a îndemnat pe reprezentanții firmei italiene WeBuild să renunțe la procese în intanță și să intre mai degrabă într-o zonă constructivă.
Valoarea iniţială a contratului pentru Podul de la Brăila a fost de 1,996 miliarde de lei, fără TVA, fonduri externe nerambursabile, iar constructorul este asocierea italo – japoneză Astaldi /WeBuild – IHI Infrastructure.
Pe de altă parte, Grindeanu a arătat că, pe un alt șantier, același constructor are comportament total diferit.
„Parcă sunt ca în filmul acela cu Jekyll & Hyde, în care sunt într-o formă ziua, în altă formă noaptea domnii de la WeBuild. Spre deosebire de proiectul de aici, acolo (secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș, A1 – n.r.), lucrurile merg foarte bine. Sunt în grafic. Au mobilizare foarte bună. Nu vreau să-i deochi. Dar nu amestecăm lucrurile. Statul român nu va ceda la acest șantaj, spus pe colțul mesei”, a subliniat șeful Transporturilor.
ECONOMICA.NET a trimis încă din aprilie solicitare constructorului WeBuild (fost Astaldi) cu privire la situația de la Podul de la Brăila, însă nu am primit niciun răspuns.