Magistrala 4 de metrou, Gara de Nord – Gara Progresul: Contractul de finanțare europeană de 2,5 miliarde de euro va fi semnat marți

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, va semna marți contractul de finanțare din fonduri europene pentru Magistrala 4 de metrou, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul. Amintim că cel mai mare contract de lucrări din domeniul Transporturilor este deja lansat la licitație.
Anemona Andone - lun, 03 iun. 2024, 17:08
Magistrala 4 de metrou, Gara de Nord - Gara Progresul: Contractul de finanțare europeană de 2,5 miliarde de euro va fi semnat marți

„Mâine (marți – n.r.), în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului Metrorex S.A., Mariana Miclăuș și a senatoarei Gabriela Firea, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, va semna contractul de finanțare în sumă totală de 2,5 miliarde de euro, bani europeni nerambursabili, accesați prin „Programul Transport” al Uniunii Europene 2021-2027, fiind cea mai mare investiție publică derulată în București în ultimii ani”, anunță Primăria Sectorului 4 într-un comunicat de presă.

magistrala 4

Anunțul de licitație pentru construirea tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul din Magistrala 4 de metrou a fost publicat pe 26 aprilie în SEAP, iar ofertele constructorilor interesați sunt așteptate până pe 27 iunie. Valoarea estimată a contractului depășește 9,6 miliarde de lei, fiind peste cea a primei magistrale de metrou din Cluj – Napoca. Noul tronson de metrou din Capitală ar urma să fie gata în cinci ani, potrivit termenelor din licitația organizată de Primăria Sectorului 4 (PS4).

Cu o valoare estimată cuprinsă între 9,64 de miliarde de lei și 11,39 de miliarde de lei, această procedură pentru Magistrala 4 de metrou reprezintă cea mai mare licitație de infrastructură de transport din România lansată până în prezent, exceptând concesiunile pentru spații de servicii pe autostrăzi.

Spre comparație, contractul pentru Magistrala I din Cluj, semnat în urmă cu un an, are o valoare de 9,059 de miliarde de lei.

Traseul selectat pentru noul tronson de metrou din Magistrala 4 are o lungime construită (în exploatare cu călători) aprox de 10,84 km, fără cei 78 m aferenți stației Gara de Nord 2-existentă , plus o lungime construită (în exploatare fără călători – legătura cu Depoul Progresul) aproximativă de 1,1 km.

Licitația a fost împărțită în două loturi.

Traseul selectat pentru Lot 1 – Tronson 1 – Gara de nord – Eroii Revolutiei 2, are o lungime construită (în exploatare cu călători) aproximativă de 6,38 km.

Tronsonul 1: Gara de Nord 2 – Eroii Revoluției 2 are 7 stații, 7 interstații, plus Stația Gara de Nord 2 (existentă).

Legătura cu Magistrala 4 existentă se va realiza în Stația Gara de Nord 2, prin continuarea axelor căilor Liniei 1 și Liniei 2 existente.

Traseul selectat pentru Lot 2 – Tronson 2 – Eroii Revolutiei 2– Gara Progresul, are o lungime construită (în exploatare cu călători) aprox de 4,5 km + o lungime construită (în exploatare fără călători – legătura cu Depoul Progresul) aprox de 1,1 km.

Tronsonul 2 Eroii Revolutiei 2– Gara Progresul Lot 2, are 6 stații, 7 interstații, plus și un depou suprateran nou construit.

5 ani pentru noul tronson din Magistrala 4

Durata de realizare a investiției (proiectare și execuție) – 60 de luni:
•10 luni proiectare (patru luni se suprapun cu execuția);
•50 de luni execuție;
•patru luni probe tehnologice. Serviciile/lucrarile aferente celor două loturi se vor derula în paralel.

La sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pe lângă contractul de finantare pentru proiectul ”Extinderea rețelei de metrou Magistrala 4 de metrou, Secțiunea Gara de Nord – Gara Progresul”, cu o valoare totala de 12,97 miliarde de lei, marți va fi semnat și contractul de finanțare pentru proiectul ”Magistrala M6 Bucureşti, tronsonul 1 Mai – Tokyo (6 staţii), lungime: 6,6 km”, cu o valoare 9,33 miliarde de lei, potrivit programului ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu.

Te-ar mai putea interesa și
China a ascuns scufundarea unui submarin cu propulsie nucleară
China a ascuns scufundarea unui submarin cu propulsie nucleară
China a încercat să ascundă naufragiul celui mai recent submarin al său cu propulsie nucleară, a estimat joi un responsabil american din domeniul apărării, notează AFP....
Belgia cere Uniunii Europene să interzică importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia
Belgia cere Uniunii Europene să interzică importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia
Belgia îndeamnă Uniunea Europeană să interzică importurile rusești de gaz natural lichefiat (LNG), avertizând că ...
UE nu poartă nicio discuție pentru tranzitul de gaze prin Ucraina
UE nu poartă nicio discuție pentru tranzitul de gaze prin Ucraina
Un oficial UE spune că blocul comunitar nu este implicat în discuții privind tranzitul gazelor prin Ucraina, potrivit ...
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru persoane fizice demarează azi. Se va finanţa şi stocarea energiei GHID VIDEO
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru persoane fizice demarează azi. Se va finanţa şi stocarea energiei GHID VIDEO
 Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului "Casa Verde Fotovoltaice" ...