„Vom aplica acelaşi principiu pe care-l aplicăm pentru toate livrările (de arme), şi anume că odată ce le transferăm Ucrainei, ea va decide asupra utilizării lor”, a precizat Kajsa Ollongren într-un interviu acordat publicaţiei Politico.
Ea a adăugat totuşi că Guvernul olandez va cere Ucrainei „să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare aşa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare”.
O declaraţie asemănătoare a venit din partea titularei olandeze a Externelor, Hanke Bruins Slot, care a afirmat vineri la o reuniune ministerială a NATO la Praga că „principiul care se aplică avioanelor F-16 este că pot opera pe teritoriul rus într-un context de autoapărare”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat la acea reuniune ca statele NATO să permită Ucrainei să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, iar multe dintre ele au acceptat, inclusiv SUA şi Germania, care păreau până atunci reticente pentru a nu provoca Moscova, stabilind în schimb o serie de condiţii pentru utilizarea acestor arme în atacurile asupra Rusiei.
„Nu este vorba despre o autorizare 100%. Există reguli de respectat”, a declarat luni ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care a precizat că în continuare Kievul le va cere aliaţilor săi o mai mare libertate de folosire a echipamentelor militare occidentale pentru a lovi ţinte pe teritoriul rus.
Danemarca, o altă ţară care va furniza Ucrainei avioane F-16, a anunţat de asemenea că nu impune restricţii pentru utilizarea lor, nu însă şi Belgia, care va limita folosirea acestor aparate pe care intenţionează să le livreze Kievului doar pentru operaţiuni în interiorul graniţelor Ucrainei recunoscute internaţional.