Guvernul vrea să instaleze un sistem în care sosirile de migranţi să fie condiţionate de un contract de muncă, a explicat Meloni la o şedinţă de cabinet, potrivit unui comunicat al biroului său publicat marţi seara.
„Ne confruntăm cu un mecanism de fraudă şi eludare a sistemelor de intrare legale – cu o puternică interferenţă a crimei organizate – pe care trebuie să îl oprim şi să-l corectăm”, a declarat ea.
De la preluarea funcţiei, în octombrie 2022, Giorgia Meloni (partidul de extremă dreapta Fraţii Italiei) a luat măsuri pentru reducerea imigraţiei ilegale în Italia, crescând totodată numărul de vize de muncă legale, în răspuns la solicitările angajatorilor.
Analiza sistemului actual a scos însă la lumină date „alarmante”, a atenţionat marţi şefa executivului italian.
În unele regiuni, mai ales Campania (sud), numărul de cereri de vize este „total disproporţionat” în raport cu numărul potenţialilor angajatori şi „doar un procentaj minim” din cei care au obţinut vize de muncă au semnat realmente un contract de muncă, a punctat Meloni.
Astfel, în Campania această cifră este de 3%, în condiţiile în care în regiune au fost depuse anul trecut 157.000 de cereri de vize pentru lucru sezonier, peste jumătate din cele 282.000 de cereri depuse în total.
„Fluxurile legale de imigraţie din motive profesionale sunt utilizate ca un alt canal de imigraţie ilegală”, a mai spus ea.
Majoritatea lucrătorilor din afara UE intraţi în ultimii ani în Italia au fost originari din Bangladesh, ţară unde „autorităţile diplomatice vorbesc de un fenomen de cumpărare şi vânzare de vize de muncă”, a acuzat şefa guvernului italian, menţionând şi un preţ al acestor vize de 15.000 de euro per bucată.
Giorgia Meloni a declarat că a depus o plângere marţi pe lângă parchetul anti-mafia şi antiterorist, subliniind însă că guvernul ei va acţiona totodată pentru schimbarea sistemului.
„Vom modifica criteriile care au dus la aceste distorsiuni”, stabilind principiul „intraţi legal dacă aveţi contract de muncă”, a explicat Meloni într-un mesaj video postat pe reţelele sociale după reuniunea consiliului de miniştri.
Guvernul italian a stabilit cote de lucrători din afara UE de 136.000 în 2023, 151.000 pentru anul în curs şi 165.000 pentru 2025. În 2018 şi 2019 această cifră a fost sub 31.000 pe an