Databricks a refuzat să precizeze cât a plătit pentru Tabular, dar a spus că prețul a fost între 1 și 2 miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal. Se așteaptă ca vânzarea să se încheie înainte de 31 iulie, iar majoritatea echipei Tabular, de aproximativ 40 de persoane, se va alătura companiei Databricks.
Tranzacția vine în contextul în care Databricks și alte companii de date în cloud, precum competitorii de la Snowflake, sunt în plină campanie pentru aceiași clienți AI – întreprinderi care doresc să cheltuiască sume mari pentru a utiliza AI pentru procesele de afaceri și pentru a-și construi propriile capacități AI. Atât Databricks, cât și Snowflake oferă o platformă pentru stocarea, organizarea și analizarea datelor în mai mulți furnizori de cloud.
Datele reprezintă o parte esențială pentru a permite inteligența artificială generativă, deoarece sunt necesare cantități mari de date pentru a antrena modele de inteligență artificială precum GPT-4 de la OpenAI. În cazul întreprinderilor, datele lor private sunt necesare pentru a personaliza aceste modele de AI pentru a efectua cu ele analize de date, rezumate și alte sarcini. În lipsa acestora, modelele de AI sunt limitate la ceea ce au învățat în urma antrenamentului lor inițial pe date publice online, până la un anumit moment dat.
„Ceea ce vrem să facem este să creăm AI personalizată pe toate datele tale. Asta este ceea ce numim inteligență de date”, a declarat Ali Ghodsi, CEO și cofondator al Databricks, într-un interviu. „Pentru asta, avem nevoie de toate datele. Cu cât mai multe date, cu atât mai bine”.
Căutarea de a capta mai multe date de afaceri se bazează pe facilitarea utilizării simultane de către clienți a mai multor formate de date în cloud, fără a crește costurile, a spus Ghodsi. Aici intervine Tabular.
Fondată în 2021 de veteranii Netflix Ryan Blue, Dan Weeks și Jason Reid, Tabular produce o tehnologie de stocare în cloud care este construită pe Iceberg, un format de tabel open-source pentru stocarea unor cantități mari de date în lacuri de date, care permit companiilor să stocheze toate PDF-urile, foile de calcul și alte informații pentru a le procesa ulterior. Blue și Weeks au creat platforma Iceberg în 2017 în timp ce lucrau la Netflix.
Databricks, ce are doi cofondatori de origine română, dezvoltă tehnologii pentru baze de date. Aceasta a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist). Ultima evaluare a companiei s-a ridicat la 43 miliarde de dolari, după ce a închis o rundă de finanțare de peste 500 de milioane de dolari, în septembrie 2023.