Dividendul brut aferent exercițiului financiar 2023 este de 0,35 de lei/acțiune, iar impozitul pe dividende va fi reținut la sursă și virat la bugetul statului în cotele prevăzute de lege. Conform prevederilor Codului Fiscal în vigoare, cota standard de impozitare aplicabilă dividendelor aferente anului 2023 este de 8% din suma brută a dividendelor. În situația în care actionarii nerezidenți fac dovadă faptului că pot beneficia de o cota mai favorabilă de impozitare, se vor aplică reținerile de impozit conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate cu Statul Român în acest sens. Pentru determinarea impozitului pe dividende se au în vedere și alte prevederi ale Codului Fiscal.
Începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor art. 43 alin. (5) din Codul Fiscal, astfel cum a fost modificat de Ordonanță de Guvern nr. 16/2022, dividendele distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative, nu mai sunt exceptate de la reținerea la sursă a impozitului pe dividende, ci sunt supuse impozitării prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut.
Plata dividendelor nete cuvenite acționarilor SNTGN Transgaz S.A. este supusă prevederilor legale generale în materia prescripției, fiind prescriptibilă în termen de 3 (trei) ani de la dată plății. Perioada de derulare a plății dividendelor aferente anului financiar 2023 este 18 iulie 2024 – 18 iulie 2027, ultima zi de plata.
Compania precizează că plata dividendelor nete se va efectua în lei, iar tarifele aferente Depozitarului Central S.A. precum și comisioanele bancare percepute de Banca Transilvania pentru plata acestora sunt suportate de către Transgaz.
1. prin intermediul Depozitarului Central (DC) – pentru actionarii persoane fizice și juridice ale căror interese sunt reprezentate de Participanți (Bănci Custode sau Brokeri);
2. prin intermediul Depozitarului Central (DC) – pentru actionarii persoane fizice și juridice cu dețineri în conturi individuale și care se adresează direct Depozitarului Central;
3. prin Banca Transilvania, agent de plata desemnat de TRANSGAZ pentru actionarii persoane fizice care nu au cont deschis la un Participant.
1. Prin intermediul Depozitarului Central (DC) – pentru actionarii persoane fizice și juridice ale căror interese sunt reprezentate de Participanți (Bănci Custode sau Brokeri);
Pentru actionarii (persoane fizice, juridice sau alte entități) care la dată de înregistrare de 28.06.2024, dețîn acțiuni înregistrate în Secțiunea ÎI a Registrului Acționarilor Transgaz, sumele aferente vor fi plătite automat în conturile Participanților la dată plății, prin virament bancar, prin intermediul Depozitarului Central, fără prezentarea unor documente suplimentare.