Aceasta a scris, într-o postare pe LinkedIn, că Centrul de excelență pentru cercetare și dezvoltare digitală, deschis de Vodafone România în urmă cu un an, ”este un exemplu excelent de utilizare a tehnologiei cu scopul de a «conecta la un viitor mai bun» (n. red. – sloganul companiei)”.
”Printre ideile care au devenit deja realitate de când hub-ul a fost lansat în 2023 se numără senzori #IoT avansați pentru aplicații medicale și monitorizarea inteligentă a mediului, algoritmi #AI pentru aplicații de telecomunicații și nanosateliți – susținuți de o rachetă complet funcțională – care încap în palma mâinii, folosiți pentru predicții meteorologice și agricultură de precizie.
Echipa noastră din România are o moștenire extraordinară în ceea ce privește utilizarea inovației pentru a îmbunătăți viețile. O rețea de drone gestionată în parteneriat cu Salvamont, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din țară, a sprijinit salvatorii în salvarea a mii de vieți prin acoperirea unui teren mai mare în jurul Munților Carpați.
Mulțumim echipei Vodafone România și doctoranzilor pentru că au demonstrat cum ideile, pasiunea și tehnologia se pot uni pentru a face diferența”, este mesajul transmis de Margherita Della Valle.
Vodafone Innovation Hub pune la dispoziția studenților, masteranzilor și doctoranzilor din cadrul UPB o serie de tehnologii inovatoare, astfel încât aceștia să poată face cercetare la cel mai înalt nivel, atât pentru tezele finale, cât și pentru laboratoarele săptămânale sau orice alte proiecte, cum ar fi sesiunile științifice sau competițiile internaționale. Printre cele mai importante tehnologii puse la dispoziție de Vodafone România, prin intermediul acestui hub, se numără: o rețea 5G de tip New Radio și NB-IoT, senzori avansați pentru aplicații medicale sau pentru monitorizarea inteligentă a mediului înconjurător, sisteme de dezvoltare IoT și 5G, algoritmi de inteligență artificială (AI) folosiți în telecomunicații și în aplicații IoT, precum și algoritmi de procesare automată a imaginilor sau a sunetului, drone, soluții de tip geamăn digital bazate pe realitate augmentată/virtuală (AR/VR/XR), sisteme de comunicații deschise de tip Software Defined Radio (SDR), robotică, nanosateliți, dispozitive de analiză a rețelelor mobile și a spectrului radio, terminale mobile de test, calculatoare pentru procesarea unor volume mari de date și sisteme de imprimare 3D.
Vodafone Innovation Hub este conceput pentru a oferi acces la tehnologie și resurse pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și cercetători din cadrul UPB. Totodată, scopul principal este acela de a servi ca un hub pentru ideație și creație pentru că laboratorul poate găzdui și studenți de la alte universități din țară care au parteneriate sau proiecte de cercetare comune cu UPB.
Inaugurarea centrului de excelență Vodafone Innovation Hub face parte din Memorandumul de Colaborare semnat de Vodafone și UPB în 2022. Acest acord vizează creșterea calității educației și susține tranziția accelerată spre abilitățile și capabilitățile digitale și folosirea tehnologiei avansate în mediul academic. Memorandumul include și implementarea unor proiecte specifice cercetării, dezvoltării, transferului tehnologic și creșterea calității educației și formării profesionale pentru dezvoltarea capitalului uman.