FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în luna mai, pentru a treia lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în mai, pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în care preţurile mai mari la cereale şi produse lactate au contracarat scăderile de preţuri la zahăr şi uleiuri vegetale, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 07 iun. 2024, 13:30
FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în luna mai, pentru a treia lună consecutiv

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna mai 2024, acest indice s-a situat la o medie de 120,4 puncte, în creştere cu 0,9% faţă de nivelul înregistrat în luna aprilie. Totuşi, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mică faţă de valoarea înregistrată în luna similară a anului trecut şi cu 24,9% sub vârful atins în martie 2022.

Creşterea din luna mai s-a datorat în primul rând unui avans de 6,3% al preţurilor la cereale. Potrivit FAO, creşterea preţurilor mondiale la grâu reflectă îngrijorările referitoare la condiţiile nefavorabile pentru culturile de grâu, care vor duce la diminuarea recoltelor din 2024 în mari zone producătoare, inclusiv părţi din America de Nord, Europa şi regiunea Mării Negre.

Preţurile produselor lactate au crescut şi ele cu 1,8%, pe fondul unei cereri în creştere din partea sectoarelor de retail şi servicii alimentare înaintea vacanţelor de vară, precum şi în urma aşteptărilor pieţei că producţia de lapte în Europa Occidentală va scădea sub nivelul istoric.

În schimb, preţurile la zahăr au scăzut cu 7,5% în luna mai comparativ cu aprilie, în principal din cauza presiunilor create de un început bun al noului sezon de recoltare din Brazilia. De asemenea, diminuarea cotaţiilor internaţionale la ţiţei brut a exercitat presiuni în jos asupra preţurilor la zahăr, prin reducerea cererii de trestie de zahăr din care să fie produs etanol.

De asemenea, preţurile mondiale ale uleiurilor vegetale au scăzut cu 2,4% per total, în principal ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de palmier după creşterea producţiei sezoniere şi cererii mondiale slabe.

Separat, FAO a dat vineri publicităţii primele sale estimări privind producţia mondială de cereale în sezonul 2024/25. Conform estimărilor FAO, producţia mondială de cereale ar urma să se ridice la 2,846 miliarde de tone în sezonul care va începe la 1 iulie 2024, adică va fi comparabilă cu cea din sezonul 2023/24.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...