Peste trei sferturi dintre europeni consideră că PAC aduce beneficii tuturor cetăţenilor UE

Peste trei sferturi (77%) dintre europeni consideră că Politica Agricolă Comună (PAC) aduce beneficii tuturor cetăţenilor UE, iar 90% dintre aceştia sunt favorabili faţă de principalele orientări ale noii PAC, cum ar fi ajutoare mai echitabile şi mai bine direcţionate (92%) şi stabilirea unei legături între sprijinul financiar acordat fermierilor şi utilizarea de practici agricole benefice pentru mediu ('ecologizare', 91%).
Economica.net - lun, 10 mart. 2014, 16:40
Peste trei sferturi dintre europeni consideră că PAC aduce beneficii tuturor cetăţenilor UE

Acestea sunt concluziile principale ale sondajului Eurobarometru privind PAC, publicat de Comisia Europeană.

Potrivit comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, aceste rezultate confirmă importanţa pe care europenii o acordă sprijinirii agriculturii şi zonelor rurale. Ele indică, de asemenea, că există o simbioză foarte bună între orientările PAC reformate şi aşteptările societăţii civile. Această legătură esenţială şi puternică dintre cetăţeni şi fermieri va fi consolidată graţie noii PAC, care va face tangibile şi va spori beneficiile societale, economice şi de mediu pe care agricultura europeană le aduce societăţii europene în ansamblul său şi fiecărui contribuabil european în viaţa sa de zi cu zi’, a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Europenii consideră agricultura, alături de dezvoltarea zonelor rurale, o miză ‘foarte importantă’ pentru viitor (53%, +7 puncte faţă de 2009). O majoritate absolută consideră, de asemenea, că este important să se asigure diversitatea sectoarelor agricole şi a produselor alimentare în cadrul Uniunii Europene. Peste 80% dintre europeni susţin obiectivele-cheie ale PAC, fie că este vorba de garantarea aprovizionării cu produse alimentare, de dezvoltarea zonelor rurale într-un mod mai echilibrat sau de sprijinirea tinerilor fermieri.

Acest sprijin este şi mai consistent atunci când vine vorba de principalele orientări aduse de reformă: pentru 91% dintre aceştia (+4%), stabilirea unei legături între sprijinul financiar acordat fermierilor şi respectarea practicilor agricole benefice pentru mediu (‘ecologizare’) este privită ca un lucru pozitiv, la fel ca şi acordarea de sprijin fermierilor într-un mod mai echitabil şi mai bine orientat – 92% (+4% faţă de 2009).

O majoritate a cetăţenilor UE sunt în favoarea sprijinului acordat fermierilor şi sunt de acord cu proporţia acestui sprijin în ansamblul bugetului UE. Valoarea sprijinului acordat fermierilor este considerată ca fiind adecvată de 45%, ‘prea mică’ de 26% şi ‘prea mare’ de 13%. 91% dintre europeni sunt de opinia că este important să se sprijine exploataţiile agricole fragile atunci când se confruntă cu dificultăţi climatice, sanitare sau economice, iar aproape unul din doi consideră acest principiu ca fiind ‘foarte important’ (48%).

64% dintre europeni au auzit de sprijinul pe care UE îl acordă fermierilor în cadrul PAC, în timp ce, în ancheta precedentă din 2009, doar 41% dintre europeni declarau că au auzit de PAC în general 1.

Majoritatea europenilor (61%) sunt conştienţi de faptul că veniturile agricole sunt mai scăzute decât cele din alte sectoare economice. În ceea ce priveşte informarea consumatorilor, ancheta arată că europenii sunt foarte atenţi la calitatea produselor alimentare precum laptele şi anumite tipuri de carne şi că au aşteptări importante în ceea ce priveşte trasabilitatea. Majoritatea europenilor (53%) sunt chiar dispuşi să plătească puţin mai mult pentru ca pe etichete să apară informaţii cu privire la originea acestor produse.

În urma reformei PAC, Comisia a ţinut să cunoască din nou opinia cetăţenilor UE cu privire la politica agricolă comună (PAC) şi importanţa pe care o acordă agriculturii din Uniunea Europeană. Ancheta a fost realizată în conformitate cu metodologia sondajelor Eurobarometru, între 23 noiembrie ?i 2 decembrie 2013, în cele 28 de state membre ale UE şi a implicat 27.919 cetăţeni proveniţi din categorii sociale şi demografice variate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 de cetăţeni, adică 23,29% din numărul celor înscrişi în listele......
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai Ioniq 9 este primul SUV electric cu trei rânduri de scaune al companiei din Coreea și vizează un segment aflat ...