LIVE TEXT Alegeri locale și europarlamentare 2024. EXIT POLL, avem rezultatele oficiale. Surprize mari în București. Se pregătesc Firea și Burduja de finalul carierei sau vor fi lupte în partide?

Sondajul CURS-Avangarde, singurul autorizat în procesul electoral pentru alegerile locale și europarlamentare din 2024, arată care este situația la nivel de județe și la nivel național. Sunt șanse foarte mari ca acest Exit Poll să fie reprodus aproape în oglindă de rezultatele finale oficiale, având în vedere evoluțiile de le precedente rânduri de alegeri.
Ion Dobreanu - Dum, 09 iun. 2024, 22:00
LIVE TEXT Alegeri locale și europarlamentare 2024. EXIT POLL, avem rezultatele oficiale. Surprize mari în București. Se pregătesc Firea și Burduja de finalul carierei sau vor fi lupte în partide?

Nicușor Dan a câștigat alegerile pentru funcția de primar general al Bucureștiului cu un scor mai clar decât se așteptau majoritatea analiștilor și politicienilor. Candidatul suținut de Alianța Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP și Forța Dreptei a avut un scor mult peste ocupanta locului doi, Gabriela Firea de la PSD.

Gabriela Firea a declarat în această seară că va fi cu siguranță o analiză la nivelul partidului, arătând că a fost suținută de ” echipa de la București”, dar că intrat în competiția electorală mai târziu decât ar fi trebuit. Amintim că opțiunea inițială a PSD pentru Capitală a fost doctorul Cătălin Cârstoiu, pe post de unic candidat al Alianței PNL PSD. Acesta s-a retras din cursă, lăsând cele două partide cu doi candidați separați, adică Gabriela Firea și Sebastian Burduja. Ca și Firea, Burduja a înregistrat rezultate cu mult sub ce se anunța și cel mai probabil va fi și el parte dintr-o analiză în cadrul partidului.

La nivel de primării de sector din București, confirmă așteptările Ciprian Ciucu(PNL), de la sectorul 6, Robert Negoiță(PSD) la sectorul 3 și Daniel Băluță(PSD) de la sectorul 4. Sunt dați, de asemenea, drept câștigători, deși la diferențe mici față de contracandidați, George Tuță (PNL+PSD)la sectorul 1(foarte strâns) și Vlad Popescu Piedone (fiul lui Cristian Popescu Piedone), la sectorul 5. Radu Mihaiu(ADU) se pare că rămâne primar la sectorul 2, după o luptă mai strânsă decât se credea. Situația în orașele mari precum și pe cea la nivel național, o puteți urmări mai jos.

La nivel național, marele pierzător pare PNL, care nu a reușit să își mobilizeze electoratul în județele pe care le controla în mod tradițional, mai ales cele din Ardeal.

Citiți AICI cum se fac sondajele EXIT POLL și cine le-a realizat la alegrile din 2024

În privința alegerilor europarlamentare, alianța PSD-PNL a luat cea mai mare parte a voturilor, așa cum era de așteptat, însă foarte aproape de procentul de 50%, care a reprezentat ținta minimă pentru alianță.

Primar general Bucuresti

Nicusor Dan – 45%

Gabriela Firea – 24%

Sebastian Burduja – 10%

Mihai Enache – 4%

 

EXIT POLL Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand – 41%
George Tuță (PNL) – 41%
Ramona Bruynseels (AUR) – 6%
Liviu Negoiță – 5%
Daniel Tudorache – 5%

EXIT POLL Primăria Sectorului 2

Rareș Hopincă – 43%
Radu Nicolae Mihaiu – 43%
Iolanda Luminița Bughiu – 10%
Andrei Gabriel Golgoțiu – 4.00%

Cine a candidat la primăriile de sector din București

Sector 1

1. Ramona Ioana Bruynseels (AUR)

2. George Tuță (Alianța PSD-PNL)

3. Iualian Hatma…
Informaţiile publicate de euronews.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

 

Știre în curs de actualizare

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie
Iohannis: Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că nu va candida la alegerile din decembrie pentru viitorul Legislativ....
Care este venitul minim necesar pentru un imobil de 100.000 euro
Care este venitul minim necesar pentru un imobil de 100.000 euro
Ești în căutarea casei tale de vis și vrei să obții un credit ipotecar pentru a o achiziționa? Înainte de a aplica ...
Echipele ANAR au umplut mii de saci de nisip şi au pregătit utilajele de intervenţie. Debitul maxim al Dunării ar putea atinge 8.000 mc/s, dar nu va depăşi 9.000 mc/s, în zilele următoare
Echipele ANAR au umplut mii de saci de nisip şi au pregătit utilajele de intervenţie. Debitul maxim al Dunării ar putea ...
Formaţiile de intervenţie rapidă din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române" sunt mobilizate, lucrările hidrotehnice ...
Turbine eoliene în Marea Neagră: proiecte de până la 19 mld. euro până în 2035, 7.000 MW noi, 77.000 de noi locuri de muncă – Burduja
Turbine eoliene în Marea Neagră: proiecte de până la 19 mld. euro până în 2035, 7.000 MW noi, 77.000 de noi locuri ...
Ministerul Energiei anunță lansarea în premieră, după doi ani de muncă, a raportului „Offshore Wind Roadmap for Romania”, ...