Criza din Ucraina periclitează explorările din Marea Neagră ale companiilor energetice

Prospecţiunile companiilor Exxon Mobil, Royal Dutch Shell Plc şi Eni SpA, ce vizează căutarea unor zăcăminte de petrol şi gaze naturale în Marea Neagră, sunt ameninţate de criza din Ucraina, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 10:40
Criza din Ucraina periclitează explorările din Marea Neagră ale companiilor energetice

Înainte de protestele violente din Kiev şi anunţarea referendumului din Crimeea privind alipirea acesteia la Rusia, un grup ce include Exxon şi Royal Dutch Shell intenţiona să facă investiţii de 375 milioane de dolari pentru forarea a două puţuri aflate la aproximativ 80 de kilometri depărtare de coasta de sud-vest a regiunii.

În acest moment, nu este sigur dacă noul Guvern de la Kiev va putea acorda licenţe de explorare în apele Mării Negre din jurul regiunii disputate.

‘Exxon şi Shell se confruntă acum cu o problemă legală. Ei au încheiat un acord de explorare cu un guvern care ar putea să nu mai aibă în curând jurisdicţie asupra regiunii’, avertizează Chris Weafer, partener la compania de consultanţă Macro Advisory în Moscova.

Exxon Mobil Corp, cea mai mare companie petrolieră privată din lume, vrea să exploreze zăcământul Skifska, aflat în largul coastei Ucrainei şi în apropiere de România. Preşedintele companiei americane, Rex Tillerson, anunţa, săptămâna trecută, că Exxon nu susţine nicio parte în disputa din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Exxon în Ucraina, Yuriy Prikhodko, a refuzat să comenteze modul în care votul din Crimeea ar putea afecta explorările din largul coastelor ţării.

Pentru Guvernul de la Kiev, explorările off-shore fac parte din strategia de reducere a dependenţei ţării de gazele importate din Rusia, care furnizează peste 50% din combustibilul de care are nevoie Ucraina. Autorităţile ucrainene au semnat şi acorduri de explorare a zăcămintelor de gaze de şist cu Chevron şi Shell.

Grupul italian Eni a ajuns, anul trecut, la un acord privind explorarea a 1.400 de kilometri pătraţi în largul coastei de est a Crimeei. Şeful companiei italiene, Paolo Scaroni, a declarat, săptămâna trecută, că nu ştie cum va fi afectat acest acord de situaţia din Crimeea.
Ţinând cont de actuala conjunctură, explorările din sectorul ucrainean al Mării Negre este puţin probabil să reprezinte o prioritate pentru marile companii energetice în acest moment.

‘Nu-mi pot imagina că vreun investitor străin va aduce personal sau va investi bani, în actuala stare de incertitudine’, susţine analistul Julian Lee, de la Center for Global Energy Studies în Londra.

Vicepreşedintele Parlamentului din Crimeea, Sergei Tsekov, a dat asigurări că noul regim va respecta drepturile investitorilor, dar a refuzat să comenteze în legătură cu contractele.

În România, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat, în 2012, o descoperire importantă de gaze. Exxon şi Petrom au identificat în perimetrul Neptun posibile zăcăminte de 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze şi urmează ca, în cursul acestui an, să sape a doua sondă.

Te-ar mai putea interesa și
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol......
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...