‘În 2014 ne propunem să avem cea mai mare producţie de ţiţei prelucrat din istoria Petromidiei. Anul trecut am prelucrat 4,2 milioane tone. Anul acesta ne propunem o producţie de 5 milioane de tone de ţiţei, capacitatea noastră maximă pe care o avem în această platformă. În ceea ce priveşte integrarea pe orizontală, vom fi în continuare unicul producător de polipropilenă din România. În România se prelucrează în jur de 11 milioane de tone de ţiţei, la un necesar de carburanţi de şase milioane de tone. Putem spune că este o prelucrare care asigură masa critică în cea ce priveşte motorina şi carburanţii’, a arătat Nicolcioiu, în conferinţa Forbes Energy 2014 – ‘Oportunităţi şi riscuri pentru investitori’.
Acesta a spus, de asemenea, că strategia de dezvoltare a sectorului de exploatare şi producţie în domeniul ţiţeiului, pe următorii 40 de ani, ar trebui să ţină cont şi de ce s-a întâmplat în domeniu în urmă cu 40 de ani, când existau 10 rafinării mari, din care 5 erau rafinării cu o producţie de 3,5 milioane de tone de ţiţei fiecare, şi mai multe rafinării mici, satelit, care prelucrau ceea ce produceau rafinăriile mari.
‘În 1989, România prelucra 34 de milioane de tone de ţiţei’, a subliniat reprezentantul Rompetrol.
El a apreciat, pe de altă parte, că, în cazul în care vor fi găsite gaze naturale în Marea Neagră, o parte din aceste gaze vor putea fi folosite ‘poate peste 20 de ani, pentru o mare platformă petrochimică la Petromidia, folosind etanul din gazele pe care se speră că le avem în subsolul României’.