Cum se scumpește curentul electric în piață. Prețul Nuclearelectrica pentru energia cu livrare în anul 2025 a crescut cu 20% în nici două luni

Prețul energiei electrice cu livrare în 2025 vândut în piețele la termen crește. Spre exemplu, prețul energiei scoase în piață de Nuclearelectrica a crescut cu 20% în mai puțin de două luni.
Mihai Nicuţ - lun, 10 iun. 2024, 22:06
Cum se scumpește curentul electric în piață. Prețul Nuclearelectrica pentru energia cu livrare în anul 2025 a crescut cu 20% în nici două luni

Nuclerarelectrica, compania controlată de statul român care administrează singura centrală nucleaă din România, a scos la vânzare în data de 10 iunie, pe platforma de contracte bilaterale LE-Flex a OPCOM, trei pachere de energie electrică, în total 20 MW de energie electrică cu livrare bandă în tot anul 2025.

Producătorul a solicitat de fiecare dată un preț de 520 de lei/MWh, și a reușit să vândă energia. Un pachet de 10 MW bandă (87.600 MWh) a fost cumpărat de Vimetco Management România (grupul Alro) cu foarte puțin peste prețul de pornire – 520,11 lei/MWh, iar celelalte două, de câte 5 MW bandă (în total tot 87.600 MWh) au fost cumpărate de Entrex Services, furnizor și trader, la prețul de 521, respectiv 522 lei/MWh.

Așadar, Nuclearelectrica a scos la vânzare, cu succes, energie bandă pentru 2025 la un preț de peste 100 de euro/MWh, probabil încurajată de succesul din licitațiile trecute. Iată cum a evoluat prețul solicitat de companie și cel cu care s-au încheoat tranzacțiile în ultimele două luni.

Astfel, pe aceeași platformă, Nuclearelectrica a scos la vânzare pe 5 iunie, patru pachete de energie bandă, cu livrare tot în anul 2025, în total crca 262 GWh, la același preț, 520 de lei/MWh, și a reușit să vândă tot.

Mai devreme, pe 23 mai, compania a scos la vânzare energie cu livrare timp de nouă luni, între 1 octombrie 2024 și 30 iunie 2025, la doar 450 de lei. 20 MW bandă, pe care i-a vândut însă la un preț mult mai mare, de 523 de lei/MWh, cumpător fiind de fiecare dată același furnizor mare, PPC.

Pe 15 mai, compania a scos la vânzare, la fel, energie cu livrare tot anul 2025, patru pachete, în total 30 MW bandă, la 450 de lei. A vândut tot la 472-473 de lei/MWh, către EDS.

Pe 8 mai, Nuclearelectrica a scos la vânzare patru pachete de energie identice, 30 MW bandă, pentru tot anul 2023, la același preț, 450 de lei. Tot EDS a cumpărat tot, la prețul de 456 de lei.

Nuclearelectrica și-a încercat norocul cu 450 de lei/MWh și mai devreme, pe 23 aprilie, pentri 5 MW cu livrare în 2025, dar n-a venit nimeni să cumpere.

Iar în 17 aprilie, Nuclearelectrica a scos la vânzare patru pachete de energie electrică bandă, la o putere de 10 MW, cu livrare în perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2025, la  430 de lei/MWh. A vândut tot, la prețuri de 435-453 de lei/MWh.

Așadar, în nici două luni, același producător a cerut cu 20% mai mult pentru același tip de energie electrică cu livrare tot anul viitor. Și a obținut cam tot atât în plus, dacă ne referim la prețurile cu care a tranzacționat energia.

Potrivit datelor OPCOM, prețul mediu de vânzare a energiei pe piața PCCB-LE Flex a fost, în mai, de 479 de lei/MWh – toate contractele încheiate în mai pentru livrare în viitor. Cu lună mai devreme, în aprilie- prima lună în care mecanismul centralizat MACEE nu a mai fost obligatoriu – prețul mediu a fost de 438 de lei. Deci o creștere de 9% în doar o lună.

Citește și: Prețul spot al energiei electrice a crescut brusc și masiv în România, în mai, după trei luni de scădere

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...