Polonia oferă scutiri de taxe la extracţia de gaze de şist până în 2020

Guvernul polonez a decis să scutească de la plata impozitelor, până în 2020, extracţia de gaze de şist în ideea de a accelera lucrările de explorare şi a reduce dependenţa de gazul natural rusesc, a anunţat marţi premierul polonez Donald Tusk, transmite AFP.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 15:44
Polonia oferă scutiri de taxe la extracţia de gaze de şist până în 2020

Cu o populaţie de 38 de milioane de locuitori, Polonia consumă în prezent 14 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care două treimi sunt importate din Rusia. Polonia vrea să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti şi mizează pe gazele de şist, însă până acum aceste speranţe s-au redus ca urmare a rezultatelor slabe ale forajelor, birocraţiei şi incertitudinilor legislative.

‘Am adoptat soluţii destinate să încurajeze explorarea gazelor de şist’, printre care o scutire de la plata impozitelor pentru exploatare până în 2020, a declarat Donald Tusk. Acesta a precizat că după 2020, impozitele nu ar trebui să depăşească 40% din veniturile rezultate din exploatarea gazelor de şist. Premierul polonez a mai spus că proiectul de lege va simplifica şi accelera procedurile pentru acordarea de licenţe pentru companii, urmând ca principalele criterii avute în vedere să fie securitatea Poloniei şi experienţa companiei.

Donald Tusk a informat că propunerea legislativă va fi trimisă Parlamentului în următoarele două săptămâni, exprimând-şi speranţa că va fi adoptată în regim de urgenţă, în special având în vedere tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.

Autorităţile de la Varşovia au eliberat peste 100 autorizaţii de explorare a gazelor de şist (atât companiilor poloneze cât şi firmelor străine precum Chevron). Cu toate acestea, numărul sondelor finalizate în 2013 a scăzut la 12 de la 24 în 2012, după ce o serie de companii străine precum Marathon Oil Corp. şi Talisman Energy Inc. au renunţat la proiectele din Polonia.

Prima extracţie de gaze de şist, cu caracter experimental, din Polonia a avut loc în luna iulie 2013. Cu toate acestea, pentru a lua o decizie cu privire la rentabilitatea exploatării comerciale va fi nevoie de aproximativ 350 de foraje.

Potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), Polonia are cele mai mari rezerve de gaze de şist din Europa, estimate undeva între 800 şi 2.000 de miliarde de metri cubi.

În România, grupul energetic american Chevron intenţionează să demareze lucrări de explorare a gazelor de şist la trei blocuri (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad). Însă pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai întâi să se facă explorarea gazelor de şist, proces care potrivit autorităţilor durează cinci ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise anterior de către oficialii de la Drumuri. În total, anul acesta se va......
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, ...
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...