Profit net de circa 20 milioane euro, înregistrat de UniCredit Tiriac Bank în 2013

UniCredit Ţiriac Bank a obţinut anul trecut un profit net consolidat de 87,7 milioane lei (19,8 milioane euro), menţinând astfel un nivel al profitabilităţii peste media sistemului bancar, conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 16:41
Profit net de circa 20 milioane euro, înregistrat de UniCredit Tiriac Bank în 2013

Veniturile operaţionale consolidate au totalizat 1,5 miliarde lei (337,8 milioane euro) la sfârşitul anului 2013. Cheltuielile operaţionale au atins nivelul de 727 milioane lei (164,5 milioane euro), iar profitul operaţional a ajuns la 765,5 milioane lei (173,2 milioane euro). Provizioanele pentru credite au atins nivelul de 744 milioane lei (168,3 milioane euro).

‘Indicatorii financiari, calculaţi după interesul minoritar, relevă o poziţie echilibrată, plasându-se peste media sistemului bancar: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins 3,1%, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,3%. Grija permanentă pentru un control eficient al costurilor a plasat raportul între costuri şi venituri la nivelul de 48,7% în decembrie 2013. Costul riscului pentru anul 2013 este de 4,4 puncte procentuale, în timp ce rata creditelor neperformante s-a plasat la 11,08%. Acoperirea cu provizioane a creditelor din bilanţ este de 10,15%, un nivel care acoperă confortabil riscurile identificate şi potenţiale’, se menţionează în comunicat.

Volumul activelor a fost de 28,5 miliarde lei la finalul anului 2013. Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzând creditele externalizate), susţinut de creşterea cu 10,6% a finanţărilor acordate IMM-urilor, de creşterea cu 18,4% a creditelor cu ipotecă acordate persoanelor fizice şi de creşterea cu 3% a creditelor acordate companiilor de talie medie.

Depozitele clienţilor au ajuns la un volum total de 15,1 miliarde lei, evoluţia fiind susţinută de creşterea cu 13,8% a volumelor pe zona IMM în ultimul an, respectiv cu 18,5% pentru companiile de talie medie şi cu 36,7% pentru persoanele fizice.

Volumul finanţărilor externe atrase de UniCredit Ţiriac Bank de la Grup şi de la Instituţiile Financiare Internaţionale a crescut cu aproximativ 9% în anul 2013, până la nivelul de 1,9 miliarde euro.

Raportul dintre credite şi depozite se plasează la nivelul de 124%, susţinând un nivel confortabil al lichidităţii.

UniCredit Ţiriac Bank a încheiat anul 2013 cu un număr de 188 de sucursale, în timp ce numărul angajaţilor pentru bancă şi UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.169.

La începutul lui ianuarie 2013, banca a achiziţionat pachetul majoritar al UniCredit Consumer Financing, păstrând în continuare pachetul de 20% din acţiunile UniCredit Leasing Corporation.

Proiectul de reorganizare a activităţii de leasing la nivel local, prin care s-a planificat transferul controlului asupra majorităţii entităţilor de leasing ce îşi desfăşoară activitatea în România de la Holding către UniCredit Ţiriac Bank SA a fost aprobat la începutul anului 2014, urmând ca, odată finalizat, entităţile controlate fie direct, fie indirect să fie incluse în perimetrul de consolidare în 2014.

‘Anul 2013 a fost unul plin de evenimente notabile pentru UniCredit Ţiriac Bank. Începând cu emisiunea de obligaţiuni, continuând cu achiziţia şi finalizarea cu succes a transferului business-ului RBS, UniCredit şi-a urmat strategia de creştere sustenabilă pe toate segmentele principale de activitate. În ceea ce priveşte mediul economic din România, estimăm o dinamică mai lentă a PIB în 2014 comparativ cu 2013, o activitate de creditare încă limitată şi o profitabilitate a sistemului bancar în continuare sub presiune. În ciuda conjuncturii economice care se menţine dificilă pentru sistemul bancar, UniCredit Ţiriac Bank va continua să se concentreze pe dezvoltarea prezenţei sale în piaţă’, a spus Răsvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank.

În conformitate cu situaţiile financiare individuale întocmite de UniCredit Ţiriac la 31 decembrie, banca a înregistrat venituri operaţionale totale de 1,384 miliarde lei (313,2 milioane euro), în creştere cu 10,8% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, cheltuielile operationale au crescut cu 8,7%, până la 689,1 milioane lei (155,9 milioane euro), iar profitul operaţional s-a plasat la 694,7 milioane lei (157,2 milioane euro), în urcare cu 13% faţă de anul precedent.

Profitul net al băncii a atins nivelul de 75,1 milioane lei, în scădere faţă de finalul anului 2012. Raportul între costuri şi venituri s-a îmbunătăţit, scăzând cu aproximativ un punct procentual, până la 49,8%, semnificativ sub valoarea estimată a indicatorului pentru sistemul bancar, de 56,7%. Activele totale ale băncii s-au plasat la nivelul de 27,5 miliarde lei (6,1 miliarde euro) în creştere cu 9,6% faţă de decembrie 2012, faţă de o scădere de aproximativ 1% la nivelul sistemului bancar.

Volumul creditelor a ajuns la 17,6 miliarde lei (3,9 miliarde euro), în uşoară creştere, cu 1,8% faţă de finalul anului trecut, faţă de o scădere de aproximativ 3,3% pentru sistemul bancar. Depozitele clienţilor au atins nivelul de 15,2 miliarde lei (3,4 miliarde euro) în creştere cu aproximativ 10% faţă de perioada similară a anului trecut, faţă de o creştere cu 9,3% pentru sistemul bancar.

Raportul între creditele şi depozitele băncii a avut o evoluţie favorabilă, scăzând cu 9 puncte procentuale, până la 116% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost 125%. Rata solvabilităţii s-a situat la 13,3% la finalul anului 2013, fără a include profitul perioadei, oferind o baza solidă pentru trecerea la standardele Basel III.

UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeană de top cu prezenţa cea mai extinsă din Europa Centrală şi de Est. În România, UniCredit Ţiriac Bank este una dintre principalele instituţii financiare, oferind servicii şi produse pentru aproximativ 600.000 de clienţi activi, prin intermediul a 188 sucursale.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

 

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...