China cumpără mai puţine cereale din străinătate. Pe piaţa mondială cresc presiunile

Apetitul Chinei pentru grâul şi porumbul din străinătate scade rapid, ceea ce este posibil să crească presiunile asupra pieţelor mondiale de cereale, care s-au obişnuit cu cererea robustă venită din partea celui mai mare importator de produse agricole, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 12 iun. 2024, 10:19
China cumpără mai puţine cereale din străinătate. Pe piaţa mondială cresc presiunile

Potrivit mai multor traderi, cumpărătorii din China nu au făcut achiziţii importante de mai multe luni. În condiţiile în care preţurile de pe piaţa locală sunt la un nivel scăzut, această tendinţă este posibil să continue până în trimestrul al treilea, au estimat traderii.

Apatia cumpărătorilor chinezi cu privire la importurile de grâu şi porumb din străinătate este generată de încetinirea economiei şi de mai multe recolte consistente. Guvernul de la Beijing a fost forţat să facă stocuri de grâu şi porumb pentru a-i sprijini pe fermierii locali, în timp ce livrările de porumb de peste hotare au fost restricţionate sau chiar anulate pentru a sprijini piaţa locală.

Organismele globale precum Consiliul Internaţional al Cerealelor şi Departamentul american al Agriculturii mizează în continuare pe achiziţii importante din partea Chinei, atât în acest an cât şi anul următor. Dacă importurile chineze se vor prăbuşi, un pilon cheie al cererii va fi compromis, ceea ce îi va afecta pe fermierii din întreaga lume.

Asta ar trebui să îi îngrijoreze pe furnizorii străini ai Chinei, în special după ce Turcia, al cincilea mare cumpărător mondial de grâu, a dat o lovitură cererii mondiale, după ce săptămâna trecută a decis să oprească importurile de cereale timp de patru luni pentru a-i proteja pe producătorii locali. Un consum slab, din aceleaşi motive, în China, nu va face decât să creeze noi probleme pe piaţă.

„Economia nu arată deloc bine şi cererea generală din partea întregii societăţi este în scădere. Guvernul vrea să crească preţurile la cereale şi să îmbunătăţească veniturile fermierilor, să impulsioneze cererea în zonele rurale. În loc să cumpere cereale din străinătate, este mai bine să cumperi de pe piaţa locală”, spune Ma Wenfeng, analist la firma de consultanţă BOABC.

China a fost mult timp un cumpărător important de soia boabe, în primul rând pentru a-şi hrăni efectivele mari de porci. Însă în ultima vreme efectivele de porci din China sunt în scădere iar consumul de carne rămâne la un nivel redus. Firma de consultanţă Mysteel Global se aşteaptă ca cererea Chinei de nutreţ pentru animale din noua recoltă de grâu să scadă la jumătate faţă de situaţia din urmă cu un an.

Chiar dacă situaţia ar putea să se modifice radical, în special în eventualitatea unor evoluţii meteo nefavorabile care să afecteze recoltele, este puţin probabil ca abundenţa de cereale din China să se reducă dramatic atâta timp cât consumul rămâne la un nivel scăzut. Mai mult, se prefigurează un nou an cu o producţie solidă de grâu şi porumb.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este „quishing” și de ce reprezintă o amenințare la adresa deținătorilor de mașini electrice
Ce este „quishing” și de ce reprezintă o amenințare la adresa deținătorilor de mașini electrice
Atacurile de tip „quishing” sunt noua ameninţare digitală care vizează deţinătorii de maşini electrice. pentru a fura detaliile de plată ale şoferilor, avertizează experţii în......
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 4,98 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, iar ...
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze ...
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 lei confiscate
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 ...
Polița de frontieră a anunțat că în data de 02.11.2024, poliţiştii de frontieră de la nivelul întregii ţări au ...