Presiunile asupra prețurilor din SUA s-au atenuat în luna mai

Preţurile de consum în SUA nu s-au modificat în mai, datorită ieftinirii benzinei, dar inflaţia rămâne probabil la un nivel prea ridicat pentru ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să înceapă să reducă dobânzile înainte de luna septembrie, pe fondul situaţiei solide pe piaţa muncii, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 12 iun. 2024, 16:53
Presiunile asupra prețurilor din SUA s-au atenuat în luna mai

Luna trecută, indicele preţurilor de consum nu s-a modificat, după un avans de 0,3% în aprilie şi de 0,4% în martie, conform datelor Biroului de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS) publicate miercuri.

Presiunile asupra preţurilor continuă să se modereze, în condiţiile în care marii retaileri scad preţurile bunurilor, de la mâncare la scutece, pentru a-i atrage pe consumatorii îngrijoraţi de inflaţie.

În ritm anual, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3,3% în mai, după un avans de 3,4% în aprilie, în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere lunară de 0,1% şi un avans anual de 3,4%.

În iunie 2022, indicele preţurilor de consum atinsese nivelul de vârf de 9,2%. În primul trimestru din 2024 inflaţia a accelerat, pe fondul cererii interne solide, şi este departe de ţinta Fed, de 2%.

Rata şomajului în SUA a depăşit în mai pragul simbolic de 4%, pentru prima dată după luna ianuarie 2022, însă numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a fost unul peste aşteptări.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 272.000 de locuri de muncă luna trecută, semnificativ mai mult decât estimau economiştii intervievaţi de Market Watch, care mizau pe aproximativ 190.000 de noi locuri de muncă. În schimb, rata şomajului a urcat cu 0,1 puncte procentuale, până la 4%, de la un nivel de 3,9% în luna aprilie, depăşind acest prag simbolic sub care rata şomajului s-a menţinut în precedentele 27 de luni.

Situaţia de pe piaţa muncii este urmărită cu atenţie de Fed, angajată în prezent într-o luptă împotriva unei inflaţii care rămâne puternică în SUA. Fără o revenire la normalitate pe piaţa muncii este dificil de imaginat o scădere durabilă a inflaţiei.

La ultima şedinţă de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Pieţele se aşteaptă ca Fed să înceapă în septembrie reducerea dobânzilor, în timp ce unii economişti cred că procesul va începe în decembrie.

De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a urcat cu 0,2% în mai, după un avans de 0,3% în aprilie, şi la 3,4% în ritm anual, faţă de o expansiune de 3,6% în aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Noua amnistie fiscală pentru persoane fizice și juridice, deja modificată. Ce se schimbă?
Noua amnistie fiscală pentru persoane fizice și juridice, deja modificată. Ce se schimbă?
Regulile privind amnistia fiscală se schimbă la mai puțin de o lună de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 107/2024 care dă dreptul contribuabililor persoane fizice și......
Wattman, divizia VOLT pentru proiecte rezidențiale, lansează platforma de simulare care mărește șansele de succes la Programul Casa Verde 2024
Wattman, divizia VOLT pentru proiecte rezidențiale, lansează platforma de simulare care mărește șansele de succes la ...
Wattmann, divizia pentru proiecte rezidențiale a VOLT EVSE DISTRIBUTION, unul dintre principalii EPC din industria fotovoltaică ...
Producătorul de componente auto Forvia va accelera concedierile în Europa
Producătorul de componente auto Forvia va accelera concedierile în Europa
Producătorul de componente auto Forvia şi-s revizuit vineri, pentru a doua oară în ultimele trei luni, estimările referitoare ...
Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după opt luni din acest an
Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după opt luni din acest an
Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după primele opt luni din acest an, de la 4,02% din PIB la şapte luni, potrivit ...