Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) va permite constructorilor să vină încă din faza de licitație cu adaptările proprii la soluțiile din studiul de fezabilitate. Până în prezent, constructorii erau obligați să se plieze pe soluțiile impuse prin studiile de fezabilitate, potrivit lui Gabriel Budescu, directorul general al noii companii de autostrăzi.
Anemona Andone - mie, 12 iun. 2024, 21:45
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte

Un element de noutate în strategia CNIR pentru implementarea proiectelor se referă la licitațiile model FIDIC Galben (proiectare și execuție) și soluțiile din studiul de fezabilitate, se arată pe pagina de Facebook a CNIR.

,,Vom face licitații cu adevărat pe FIDIC Galben, însemnând proiectare și execuție. Până acum, licitațiile au fost organizate pe FIDIC Galben, dar cu rol ilustrativ, însă ca cerințe imperative noi puneam acolo soluțiile din studiul de fezabilitate, iar constructorii licitau pe acele soluții încercând să le adapteze la tehnologia lor. Pentru contractele CNIR, vom lăsa această libertate constructorilor să liciteze încă de la faza de ofertare adaptând proiectul la soluțiile lor tehnologice. Ne referim la producția de grinzi, de mașini de forat, inclusiv de furnizarea de materiale”, a transmis miercuri directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, în cadrul unui interviu acordat publicației Ziarul Financiar.

De asemenea, acesta a mai anunțat că supervizorul (consultantul) va face parte din comisia de evaluare CNIR la desemnarea constructorilor viitoarelor autostrăzi și drumuri expres.

Mai exact, licitațiile pentru proiectarea și execuția autostrăzilor și a drumurilor expres vor include și supervizorul (consultantul) în procedura de achiziție pentru desemnarea constructorului, supervizorul urmând să acționeze ca un element de echilibru în derularea contractului între beneficiar și antreprenor, potrivit CNIR.

„Vreau să avem, încă de la început, consultantul alături de noi pe aceste contracte de proiectare și execuție sau doar execuție. Consultantul, inginerul să vină, să fie contractat înainte și să-l avem cooptat în licitații când atribuim o lucrare. Să analizăm împreună ofertele și să alegem cea mai bună ofertă. Totodată, îmi doresc ca, unitățile CNIR, birourile de implementare, să ducă proiectul de la cap la coadă, să nu mai existe o direcție de implementare separată pentru execuție. Un birou să ia proiectul de la etapa de concept, să facă partea de studiu de fezabilitate, să deruleze proiectarea și execuția și apoi o ia de la capăt cu un alt obiectiv. În acest fel asigurăm și memoria instituțională, apar mult mai puține modificări, iar oamenii văd cu ce probleme se confruntă, ce a mers bine și ce a mers rău și pot îmbunătăți. Supervizorii vor fi personalul de echilibru în derularea contractului, să atragă atenția constructorului când iese din limitele proiectului, dar și beneficiarului atunci când vine cu cerințe exagerate. Au fost situații când riscurile au fost aruncate în sarcina constructorului. Trebuie să ne asumăm și noi și să ajungem la un numitor comun”, a subliniat Gabriel Budescu.

Ce proiecte preia CNIR

Proiectele de infrastructură rutieră care vor fi transferate de la CNAIR, în baza ordinului semnat de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu:

– Autostrada A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț (secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin);
– Autostrada A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni;
– Autostrada A13 Bacău – Brașov;
– Autostrada A3 Ploiești – Brașov;
– Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț;
– Drumul Expres Focșani – Brăila;
– Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de intrare în faliment și că a obținut o nouă finanțare de 100 de milioane......
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...