Enel vrea să vândă active de 4,4 miliarde de euro în acest an

Compania italiană de utilităţi Enel are în plan vânzarea de active în valoare totală de 4,4 miliarde de euro în acest an, a declarat, miercuri, directorul general al Enel, Fulvio Conti, într-o conferinţă prilejuită de prezentarea rezultatelor financiare ale companiei.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 11:41
Enel vrea să vândă active de 4,4 miliarde de euro în acest an

‘Pentru a întări structura financiară a companiei, planul de business prevede finalizarea programului de vânzare de active pe care l-am anunţat anterior. Avem în vedere vânzarea de active de circa 4,4 miliarde de euro până la finele anului 2014’, a spus Conti.

Oficialii companiei nu au precizat care vor fi activele la care compania vrea să renunţe în acest an.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

Totodată, Enel este al doilea mare producător de energie eoliană din ţară, după cehii de la CEZ, având proiecte cu o capacitate de circa 500 de MW în România. Potrivit rapoartelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Enel Green Power are o cotă de 1,2% pe piaţa totală a producţiei de energie electrică din România, iar CEZ are 2,4%.

Enel a obţinut anul trecut un profit operaţional de 289 milioane de euro în România, în creştere cu 25% faţă de 2012, când valoarea indicatorului a fost de 231 milioane de euro, a precizat directorul financiar al companiei, Luigi Ferraris, în aceeaşi conferinţă.

‘Profitul operaţional în România a crescut cu 58 de milioane de euro datorită marjelor mai mari, ca urmare a creşterii tarifelor la electricitate, scăderii costurilor cu achiziţia energiei şi reducerii cheltuielilor de operare’, a explicat Ferraris.

Grupul Enel a obţinut, anul trecut, un profit net de 3,235 miliarde de euro, în creştere de 13,5 ori faţă de cel din anul precedent, când acesta a fost de 238 milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei, dat miercuri publicităţii.

‘Creşterea semnificativă este în principal datorată vânzării diviziei de extracţie de gaze Arctic Russia’, a adăugat Conti.

În aceeaşi perioadă, vânzările grupului au scăzut cu 5,2%, la 80,5 miliarde de euro, de la 84,9 miliarde de euro, în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța va reduce drastic subvențiile pentru achizițiile de mașini electrice în zilele următoare, cu o nouă scală variind de la 2.000 la 4.000 de euro în funcție de venit, în scădere......
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea şi după 1 aprilie 2025 o ofertă extrem de competitivă pe piaţa de furnizare, adresată atât ...
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor până în prezent peste 1,08 miliarde ...
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată și fără continuitate
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată ...
România se află într-un moment critic, în care producţia industrială rămâne mult sub nivelul de dinaintea pandemiei, ...