„Legea 220/2008 dădea un număr de certificate (…), pe bună dreptate Guvernul a considerat că primele acordate, numărul de certificate acordate este mare, mai ales pentru perioada actuală şi a emis această OUG 57/2013, care este în vigoare. Ceea ce spune premierul ori este minciună, ori este incompetenţă, ori amândouă la un loc. (…) Preşedintele nu poate bloca aplicarea unei OUG, ci numai Avocatul Poporului”, a afirmat Băsescu, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a punctat că ordonanţa de urgenţă este în vigoare aşa cum a fost emisă de premierul Victor Ponta.
„Ordonanţa, de la emitere, e în vigoare, reducerea preţului la energie s-a făcut prin două modalităţi: reducerea numărului de certificate şi scăderea nevoii de energie pe piaţă”, a precizat preşedintele.
„Am să vă exemplific, poate îşi dă seama şi Victor Viorel Ponta că i-a scăzut preţul la energie şi el nu s-a prins, îl ajutăm onest să înţeleagă ce se întâmplă în economie. 12 martie 2012 – preţul energiei pe OPCOM, pe piaţa libera, era 232 lei pe kw/h. Pe 12 martie 2013, preţul energiei era 183,96 lei kw/h, o scădere cu circa 50 de lei a preţului. Preţul de ieri, 116,05 lei mw/h, o scădere medie de aproape 70 de lei. Deci scade preţul şi premierul nu se prinde”, a mai explicat Traian Băsescu.
Citeste si: Cu cât creşte factura la curent dacă scenariul lui Ponta se adevereşte
Premierul Victor Ponta a anunțat astăzi că Guvernul va emite o ordonanță de urgență privind cota de acordare a certificatelor verzi în cazul în care președintele Traian Băsescu nu va promulga legea de aprobare a OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.
Șeful Guvernului susține că președintele refuză promulgarea legii fie din „interese politice egoiste”, fie din motive de „mare corupție”.
„Sunt două variante: ori este vorba de interesul extrem de egoist și politic al președintelui de a avea un impact major asupra economiei și cetățeanului român în 2014, probabil interes strict politic, fie este vorba de un interes strict material de sprijinire ilicită și ilegală a unor interese economice și în acest caz este vorba de mare corupție pentru că suma totală care în acest fel ar urma să fie sau nu plătită de către toți consumatorii industriali și casnici este de aproape 500 de milioane de euro în anul 2014. În fața acestei situații, la nivelul Guvernului, dacă președintele va continua să refuze promulgarea unei legi votate de două ori la Parlamentul României (…) evident că va trebui să emitem o ordonanță de urgență pe acest subiect până pe 1 aprilie”, a afirmat Ponta, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Premierul a reiterat că în lipsa promulgării actului normativ prețul facturii va crește cu 50%.
Citeste si: Certificatul verde se scumpeşte