Decizia Tribunalului de Comerţ din Melun (în apropiere de Paris) înseamnă ”anularea totală a autorizaţiei de foraj” obţinută de grupul american Hess Oil, a declarat pentru AFP avocatul comunei Nonville, Arnaud Gossement.
Practic, grupul petrolier american nu mai are dreptul de a fora în localitatea respectivă, situată la 70 km sud-est de Paris, a explicat Gossement, chiar dacă permisul exclusiv de căutare de hidrocarburi pe care-l deţine nu a fost anulat formal de către tribunal. ”Este pentru prima dată când un foraj de acest fel este interzis în Franţa”, a afirmat el.
Proiectul de foraj este contestat de către ecologişti, care suspectează Hess Oil, foarte implicat în domeniul hidrocarburilor neconvenţionale, că vizează petrolul de şist. Fracturarea hidraulică, criticată din cauza riscurilor pentru mediu şi interzisă în Franţa, este aproape singura tehnică disponibilă pentru extragerea acestui tip de petrol.
La rândul său, grupul american dă asigurări că doreşte doar să sondeze, prin forări verticale convenţionale, subsolul bazinului parizian în căutare de hidrocarburi neexploatate. Aceasta ar putea totuşi să-i permită să descopere informaţii despre zăcămintele de hidrocarburi care nu pot fi exploatate fără fracturare hidraulică.
În 2013, Hess Oil a efectuat deja o forare, contestată, la Jouarre, în regiunea pariziană, fără fracturare hidraulică, dar a săpat până la o adâncime de 2.918 metri sub pământ. Grupul deţine în total nouă autorizaţii miniere în bazinul parizian.