Ucrainenii de la DTEK cumpără un proiect de parc fotovoltaic mare în Dâmbovița. Este al treilea proiect din România, construcția începe la toamnă

DRI, parte a grupului DTEK, principalul investitor privat în energie din Ucraina, controlat de cel mai bogat ucrainean, a achiziționat al treilea proiect în România, un parc fotovoltaic de 126 MW în Văcărești, Dâmbovița
Mihai Nicuţ - mar, 18 iun. 2024, 13:51
Ucrainenii de la DTEK cumpără un proiect de parc fotovoltaic mare în Dâmbovița. Este al treilea proiect din România, construcția începe la toamnă

DRI, subsidiara Grupului DTEK care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în UE, continuă investițiile în România prin achiziția unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 126 MW, situat în localitatea Văcărești, județul Dâmbovița, arată DRI înttr-un comunicat de presă.

Acesta este al treilea proiect de energie regenerabilă al DRI în România, reprezentând un nou pas în atingerea obiectivului de a dezvolta 1 GW portofoliu în țară până în 2028, mai arată compania.

DRI are deja două proiecte operaționale, care produc energie electrică de la începutul acestui an: un parc fotovoltaic de 53 MW în Glodeni, județul Mureș, și un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, județul Iași, primul construit în ultimul deceniu în România. Cu noul proiect de la Văcărești, portofoliul DRI în România atinge 239 MW.

Construcția parcului solar Văcărești va începe în această toamnă, urmând să devină operațional în toamna următoare. Parcul fotovoltaic va produce estimativ 205.8 GWh de energie electrică pe an, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 50.000 de gospodării și contribui la evitarea a 48,000 de tone de dioxid de carbon pe an.

“Având deja securizate terenul, conectarea la rețea și autorizațiile necesare, DRI va aduce plus valoare prin expertiza sa inginerească, gestionarea lanțului de aprovizionare, agilitatea operațională și structura flexibilă a capitalului”, arată comunicatul.

“Achiziția parcului fotovoltaic de la Văcărești ilustrează ambiția DRI de a deveni un jucător important pe piața din România. Credem că România are toate instrumentele pentru a deveni un hub în sectorul energiei regenerabile, iar noua schemă a Contractelor pentru Diferență încurajează companii ca DRI să continue investițiile și să contribuie la dezvoltarea potențialului României în energia eoliană și solară“, a spus John Stuart, CEO DRI.

Strategia DRI este de a dezvolta proiecte prin achiziția de proiecte greenfield (de la stadii incipiente la gata de construcție/ ready to build), prin parteneriate locale sau prin achiziția de proiecte operaționale, acolo unde poate adăuga valoare.

DRI este o companie dedicată să accelereze tranziția energetică în Europa Centrală și de Sud-Est, parte a DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, controlată de cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov. “Misiunea companiei este de a lucra în țări insuficient deservite din Europa pentru a contribui la atingerea obiectivelor net zero, prin dezvoltarea unui portofoliu de 5 GW de energie regenerabilă și baterii de stocare până în 2028. DRI lucrează în acest moment în Croația, Italia, Polonia și România. A dezvoltat deja un portofoliu de energie eoliană onshore și solară, iar la finalul anului 2023 a finalizat construcția primelor parcuri solare și eoliene în România, care  produc acum energie”, arată compania.

DRI este un dezvoltator și operator de proiecte de energie regenerabilă cu sediul principal în Amsterdam și birouri locale în Zagreb, Milano, Varșovia și București. DRI este o subsidiară a Grupului DTEK, liderul și cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României