Rata şomajului în Grecia atinge un nou nivel record – 27,5%

Rata şomajului în Grecia a ajuns la nivelul record de 27,5% în trimestrul patru din 2013, chiar dacă recesiunea s-a atenuat, după anii de austeritate impuşi în schimbul asistenţei financiare, a anunţat, joi, Oficiul Central de Statistică din Grecia (ELSTAT), transmite Reuters.
Economica.net - joi, 13 mart. 2014, 12:40
Rata şomajului în Grecia atinge un nou nivel record - 27,5%

Pe ansamblul anului 2013, rata medie a şomajului în Grecia a fost de 27,3%, în creştere faţă de 24,2% în 2012.

‘Aşa cum ne aşteptam, datele trimestriale arată un nou nivel record al şomajului. Totuşi, îmbunătăţirea unor indicatori economici sugerează că şomajul este aproape de cel mai ridicat nivel’, a declarat economistul Platon Monokroussos de la Eurobank.

Acesta se aşteaptă la o uşoară scădere a ratei şomajului începând cu a doua jumătate a acestui an.

Rata şomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi rămâne în continuare la cel mai ridicat nivel din zona euro.

Cea mai ridicată rată a şomajului, de 57%, este înregistrată în rândul tinerilor, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.

Producţia industrială a Greciei a crescut în decembrie 2013 pentru prima dată în ultimele şase luni, ceea ce arată că economia îşi revine după recesiunea din ultimii şase ani.

În decembrie, producţia industrială a crescut cu 0,5%, comparativ cu perioada similară din 2012, după un declin de 5,4% în noiembrie, pe fondul creşterii cu 7,1% a producţiei de electricitate, arată datele publicate recent de Oficiul Central de Statistică (ELSTAT).

Datele din decembrie relevă că, anul trecut, producţia industrială a Greciei s-a contractat cu 3,3%. Din 2008, producţia industrială a scăzut cu 30%.

Indicatorul Manufacturing Purchasing Managers (PMI) în Grecia, care arată situaţia economică din sectorul manufacturier, arată că în ianuarie s-a înregistrat prima creştere în acest sector din aproape patru ani.

ELSTAT a anunţat şi o creştere a vânzărilor de maşini noi în ianuarie cu 12%, la 6.169 unităţi. În 2013, doar 62.454 maşini noi au fost vândute în Grecia, faţă de aproape 280.000 în 2007, ultimul an în care economia Greciei a înregistrat creştere.

Şi vânzările de retail în Grecia s-au redresat în noiembrie, pentru prima dată din aprilie 2010, arată datele publicate luna trecută de Oficiul Central de Statistică, deoarece magazinele au redus preţurile pentru a trage consumatorii afectaţi de recesiune.

În noiembrie, volumul vânzărilor cu amănuntul a crescut cu 2,9% comparativ cu perioada similară din 2012, după un declin de 1,1% în octombrie. Conform datelor ELSTAT, retailerii au oferit discounturi în noiembrie, ceea ce a dus la majorarea vânzărilor, chiar dacă veniturile au stagnat.

Din cauza efectelor crizei, Grecia s-a confruntat cu prima deflaţie din peste 40 de ani. Preţurile de consum au scăzut în Grecia pentru a zecea lună consecutiv, însă rata deflaţiei s-a atenuat în decembrie, faţă de nivelul record înregistrat în noiembrie, a anunţat recent Oficiul Central de Statistică.

Şomajul record, reducerea salariilor şi declinul economiei au dus la scăderea continuă a preţurilor, făcând economia mai competitivă, dar ameninţând eforturile Greciei de a-şi ţine sub control datoria, consideră analiştii.

Scăderea preţurilor este văzută de creditorii internaţionali ai Greciei ca un mijloc de a face companiile elene mai competitive peste hotare şi de a proteja consumatorii, ale căror venituri s-au redus drastic.

Conform FMI, preţurile de consum în Grecia vor rămâne pe termen mediu sub rata medie a inflaţiei din zona euro.

Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând, astfel, un efect în spirală.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de circa 100 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...