Europenii sunt dispuși să plătească în medie peste 200 de euro pentru a-și asigura titlul de campion european la fotbal în 2024. Valoarea titlului a scăzut în timp – studiu ING Bank

Locuitorii din țările Uniunii Europene ar fi dispuși să plătească în medie peste 200 de euro fiecare pentru a aduce acasă titlul de campion european pentru țara lor, italienii fiind dispuși să facă cele mai mari plăți - și sacrificii - urmați de Austria, Anglia și Spania, arată o cercetare de piață efectuată la cererea ING. Cei mai mulți bani i-ar da italienii și spaniolii și cei mai puțini olandezii.
Gabriela Ţinteanu - mar, 25 iun. 2024, 22:13
Europenii sunt dispuși să plătească în medie peste 200 de euro pentru a-și asigura titlul de campion european la fotbal în 2024. Valoarea titlului a scăzut în timp – studiu ING Bank

”La fiecare patru ani, echipele naționale de top se luptă pentru râvnitul titlu european. Acest prestigios campionat are o valoare semnificativă, dar cât de mare este mai exact? Deși titlul în sine nu este de vânzare, măsurarea sumei pe care fanii ar fi dispuși să o plătească pentru victorie oferă o perspectivă asupra valorii sale”, spune articolul ING Bank bazându-se pe o cercetare de piață făcută de Kantar la solicitarea băncii.

Italienii evaluează titlul la aproximativ 420 de euro de persoană. Italia, ca și Spania, are o proporție mare de fani ai fotbalului (ambele cu 37%). Austriecii sunt dispuși să plătească 324 de euro de persoană, în timp ce englezii consideră că titlul valorează 319 euro de persoană – cifre, care ar putea fi explicate parțial prin puterea lor de cumpărare relativ robustă în comparație cu mulți alți participanți.

Cât ați plăti pentru ca echipa dumneavoastră de fotbal să devină campioană europeană?

Până la urmă, banii nu valorează la fel peste tot. De exemplu, puteți cumpăra cu 33% mai mult în Portugalia decât în Olanda pentru „aceiași bani”. Și în Italia și Spania, puterea de cumpărare a unui euro este mai mare. Consumatorii obțin acolo un raport calitate-preț cu aproximativ o cincime mai bun decât în Țările de Jos. Pe de altă parte, un produs care costă 100 de euro în Țările de Jos va costa 113 euro în Anglia. O sumă în euro nu reprezintă același sacrificiu peste tot.

De aceea, cercetătorii au întrebat și despre disponibilitatea de a renunța la 1% din venitul anual în schimbul titlului. Astfel, sacrificiul relativ este comparabil, indiferent de nivelul salariilor și al prețurilor. Acest lucru are ca rezultat câteva schimbări clare în clasament. O țară cu o putere de cumpărare relativ scăzută, cum ar fi Portugalia, urcă câteva locuri în clasament (de pe 9 pe 6). O țară relativ bogată, cum ar fi Austria, coboară câteva locuri, de pe locul al doilea pe locul al optulea.

Procentul respondenților cu smartphone-uri care pot renunța la acesta timp de o lună în schimbul titlului CE

De asemenea, putem face comparații internaționale prin măsurarea sacrificiului potențial al unui anumit serviciu, cum ar fi un smartphone. La nivel internațional, în medie, un sfert (24%) sunt pregătiți să predea smartphone-ul timp de o lună. Portughezii și englezii conduc în acest caz, în timp ce Țările de Jos se află aproape de ultimul loc, cu 7%.

În Olanda, doar cei mai devotați fani ai fotbalului par pregătiți să facă acest sacrificiu. O cincime (20%) dintre aceștia sunt dispuși să renunțe la aparatul lor timp de o lună, în rândul celor care nu sunt fani, această disponibilitate aproape deloc (1%).

Acest rezultat se potrivește cu valoarea relativ modestă pe care Olanda o acordă titlului în sine. Olandezii sunt dispuși să plătească în medie 46 de euro de persoană pentru acest titlu. Mai mult de trei sferturi din populația cu vârsta de 18 ani și peste (76%) nu îi atribuie nicio valoare financiară. Un sfert (24%) o fac și ar plăti în medie peste 190 de euro de persoană pentru a-și asigura victoria. În total, titlul valorează 650 de milioane de euro pentru olandezi.

Acest titlu de campion european valorează mai puțin acum decât la ediția precedentă

La 46 de euro de căciulă, acest titlu de campion european valorează, de asemenea, ceva mai puțin decât ultima dată când olandezii au participat la Campionatul European. La CE 2021, victoria finală valora 51 de euro. Din punct de vedere economic, consumatorii sunt acum mai puțin încrezători și nu și-au îmbunătățit, în medie, puterea de cumpărare. O altă diferență importantă este că la precedentele două Campionate Europene, olandezii nu au reușit să treacă de faza grupelor.

Au trecut 36 de ani de când echipa Olandei a deținut Cupa UEFA la Campionatul European. Din această perspectivă istorică, nu este surprinzător faptul că suma actuală de 46 de euro de persoană este semnificativ mai mare decât valoarea medie pe care olandezii au acordat-o titlului de campion european mai devreme, în 2008 sau în 2022. Deși valoarea Campionatului European variază în funcție de țară, cercetarea arată că, cel puțin în rândul fanilor de fotbal, mândria și pasiunea comune asociate cu campionatul transcend granițele naționale.

Această cercetare privind atitudinile și comportamentul consumatorilor față de fotbal în țările participante la Campionatul European a fost realizată de Kantar la comanda ING în aprilie 2024. În Țările de Jos, a fost realizat un sondaj online în rândul a 1070 de respondenți reprezentativi pentru populație în funcție de vârstă, sex și venituri. În toate celelalte țări, au fost intervievați online cel puțin 500 de respondenți, reprezentând o reflectare reprezentativă a populației de pe internet în funcție de vârstă și sex.

 

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, principala fiind aceea că ţările bogate trebuie să finanţeze 300 de......
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE, ora 11
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE, ora 11
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...