PAID a finalizat proiectul de digitalizare a procesului de notificare a daunei. Asigurătorii de locuințe din România sunt pregătiți să acorde despăgubiri rapid, în cazul unui dezastru natural major

PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) anunță finalizarea proiectului de digitalizare completă a procesului de notificare a daunei, constatare și calculație a despăgubirilor, pentru proprietarii de locuințe afectate de calamități, informează societatea prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Economica.net - joi, 20 iun. 2024, 16:33
PAID a finalizat proiectul de digitalizare a procesului de notificare a daunei. Asigurătorii de locuințe din România sunt pregătiți să acorde despăgubiri rapid, în cazul unui dezastru natural major

Parte a strategiei de management al dezastrelor, aplicația digitală a fost dezvoltată pentru a face față unor scenarii de dezastru natural extins, la nivel național, și oferă industriei de asigurări capacitatea de a procesa și soluționa un număr mare de cereri de despăgubire, într-un timp scurt. Noua infrastructură digitală a fost prezentată în cadrul unui eveniment organizat joi, 20 iunie, la sediul PAID, la care au luat parte reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai pieței de asigurări.

Inițiativa de digitalizare a operațiunilor pe care un proprietar de locuință, păgubit în urma unui fenomen natural, trebuie să le parcurgă, a aparținut PAID, care a și coordonat întregul proces, însă a implicat resurse din întreaga industrie. Astfel, odată cu încheierea acestei etape, atât asiguratorii, cât și asigurații, vor avea la dispoziție instrumente digitale pentru abordarea întregului proces de protecție financiară a locuinței împotriva dezastrelor naturale, de la achiziția poliței, la notificarea daunei, constatare și autoconstatare și, în final, la calculul despăgubirilor acordate.

„Inaugurarea acestei infrastructuri, complet digitalizate, este o nouă etapă a viziunii noastre de a construi un nivel cât mai ridicat de pregătire colectivă pentru un dezastru natural major. De 15 ani, depunem eforturi pentru creșterea gradului de acoperire în asigurare, pentru cât mai mulți proprietari de locuințe din România. Educația financiară a populației este un proces de durată. Însă, este datoria noastră, ca industrie, să garantăm fiecărui asigurat că avem resursele și instrumentele pentru a face față urmărilor economice ale unui dezastru natural. PAID are cel mai mare program de reasigurare, din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1,3 miliarde de euro începând din luna iulie, care ne garantează capacitatea financiară de a oferi despăgubiri. Astăzi putem spune că avem noi mecanisme pentru gestionarea efectivă, într-un mod și mai eficient, a întregului proces”, a declarat Nicoleta Radu, CEO PAID.

În perioada următoare, aplicația digitală va fi pusă la dispoziția asigurătorilor, pentru a fi utilizată în situații reale de piață. După efectuarea eventualelor calibrări, la finalul anului, aceasta va sta la baza celui mai mare exercițiu pentru testarea capacității pieței de a răspunde, practic și la timp, solicitărilor, în cazul unui mare cutremur. Astfel, sistemul va fi testat într-un scenariu de pagube extinse, care generează un număr semnificativ de solicitări de despăgubire. Conform estimărilor industriei, dacă un cutremur de intensitatea celui din 1977 ar avea loc astăzi, ar putea apărea 250.000 de dosare de daună pentru locuințe avariate, luând în calcul doar locuințele asigurate.

„Astăzi marcăm o etapă importantă în operaționalizarea sistemului național de protecție. Această aplicație este cel mai complet sistem de gestiune a daunelor, nu există alte soluție care să aibă cuprinderea și complexitatea sistemului de gestiune. PAID este o organizație ce gestionează un fond de risc, iar acum marcăm un rezultat de importanță mare pentru întreaga piață a asigurărilor de locuințe. Ceea ce a fost acumulat într-o viață de muncă este bine să fie și protejat, nu doar achiziționat și întreținut. Fără îndoială, te costă mai mult să nu ai asigurare decât să o ai”, a declarat Sorin Mititelu, Vicepreședinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Sistemul asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost instituit în anul 2008, cu scopul de a crea un mecanism de protecție financiară a proprietarilor din România, în cazul unui dezastru natural. De 15 ani, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) este compania care gestionează acest sistem și este responsabilă de emiterea polițelor și de acordarea despăgubirilor, în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren. Prin dezvoltarea programelor de educație financiară, derularea campaniilor de informare și crearea instrumentelor eficiente pentru gestionarea procesului, de la achiziția poliței, la acordarea despăgubirilor, PAID continuă să întărească reziliența României în fața dezastrelor naturale.

Despre PAID

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare – reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Reducerea deficitului exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice este periculoasă
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Reducerea deficitului exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice este periculoasă
Reducerea deficitului fiscal exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice reprezintă o măsură extrem de periculoasă, care riscă să afecteze profund sectoarele deja vulnerabile din România,......
Hidroelectrica, cea mai reclamată companie din energie, anul trecut
Hidroelectrica, cea mai reclamată companie din energie, anul trecut
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și furnizor pentru mai mult de jumătate de ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 750 de milioane lei de la bănci – date BNR 21.11.2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 750 de milioane lei de la bănci – date BNR 21.11.2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 752 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de ...
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei ...