Julian Assange este liber şi a părăsit Marea Britanie, afirmă WikiLeaks

"Julian Assange este liber" şi a părăsit luni Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a dezvăluit WikiLeaks după anunţarea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei cu justiţia americană, transmite France Presse.
AGERPRES - mar, 25 iun. 2024, 07:03
Julian Assange este liber şi a părăsit Marea Britanie, afirmă WikiLeaks

Potrivit WikiLeaks, australianul în vârstă de 52 de ani a părăsit luni dimineaţa închisoarea Belmarsh şi a fost eliberat de justiţia britanică pe aeroportul Stansted din Londra în cursul după-amiezii, de unde s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Marea Britanie, scrie Agerpres.

Urmărit penal pentru expunerea a sute de mii de documente confidenţiale, Julian Assange urmează să apară miercuri la ora locală 09:00 (23:00 GMT marţi) în faţa unui tribunal federal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific, potrivit documentelor judiciare făcute publice în noaptea de luni spre marţi.

Unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a acceptat să pledeze vinovat în faţa unui tribunal american pentru a-şi recâştiga libertatea după cinci ani de detenţie în Regatul Unit.

Julian Assange, care face în prezent obiectul unei anchete penale pentru „conspiraţie în vederea obţinerii şi divulgării de informaţii referitoare la apărarea naţională”, ar trebui să pledeze vinovat doar pentru această acuzaţie, conform documentelor, care o desemnează şi pe complicea sa, soldatul american Chelsea Manning, drept sursa scurgerii masive de informaţii.

El ar trebui să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, deja executate în detenţie provizorie la Londra, ceea ce i-ar permite să se întoarcă liber în ţara sa natală, Australia.

Acest acord, care pune capăt unei epopei care durează de aproape 14 ani, intervine cu două săptămâni înainte de o altă audiere crucială în faţa instanţelor britanice. La 9 şi 10 iulie, instanţa trebuia să examineze recursul lui Julian Assange împotriva extrădării sale în Statele Unite.

El lupta pentru a evita să fie predat justiţiei americane, care îl urmăreşte pentru că a făcut publice, începând din 2010, peste 700 000 de documente confidenţiale privind activităţi militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

Aceste documente includ o înregistrare video care arată civili, inclusiv doi jurnalişti Reuters, ucişi de focul unui elicopter de luptă american în Irak în iulie 2007.

Cu 18 capete de acuzare, el putea, teoretic, să facă până la 175 de ani de închisoare în temeiul Legii privind spionajul.

Chelsea Manning, la rândul său, fusese condamnată în august 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială, dar a fost eliberată după şapte ani în urma comutării pedepsei de către preşedintele Barack Obama.

Guvernul britanic a aprobat extrădarea lui Julian Assange în iunie 2022.

În ultima răsturnare de situaţie din acest caz de lungă durată, care a devenit pentru susţinătorii săi un simbol al ameninţărilor la adresa libertăţii presei, doi judecători britanici i-au acordat acestuia dreptul de a face apel împotriva extrădării sale în luna mai.

Acest apel urma să includă întrebarea dacă el ar beneficia de protecţia libertăţii de exprimare ca străin în sistemul juridic american.

„Julian este liber”, s-a bucurat soţia sa Stella Assange, potrivit căreia „cuvintele nu sunt suficiente pentru a ne exprima imensa recunoştinţă” faţă de cei care au lucrat „ani de zile” pentru ca eliberarea sa să devină o „realitate”.

WikiLeaks a publicat o înregistrare video care îl arată pe Julian Assange mergând liber pe pistă pentru a se îmbarca într-un avion.

Într-un mesaj pe X, WikiLeaks s-a felicitat pentru această reuşită, care a fost rezultatul unei „campanii globale” ce a reunit activişti, „legislatori şi lideri” de toate orientările politice, „până la Organizaţia Naţiunilor Unite”.

Toate acestea au creat „spaţiul pentru o lungă perioadă de negocieri cu Departamentul de Justiţie al SUA, care a condus la un acord ce nu a fost încă finalizat în mod oficial”, potrivit WikiLeaks.

WikiLeaks a publicat informaţii fără precedent despre corupţia guvernamentală şi abuzurile drepturilor omului, cerând celor puternici să răspundă pentru acţiunile lor”, a continuat WikiLeaks. „În calitate de redactor-şef, Julian a plătit aspru pentru aceste principii şi pentru dreptul oamenilor de a şti”.

„În timp ce se întoarce în Australia, le mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit, au luptat pentru noi şi au rămas total dedicaţi luptei pentru libertatea sa”, a adăugat WikiLeaks, concluzionând: ‘Libertatea lui Julian este libertatea noastră’.

„După mai mult de cinci ani într-o celulă de doi pe trei metri, izolat timp de 23 de ore pe zi, el se va reîntâlni în curând cu soţia sa Stella şi cu cei doi copii ai lor, care şi-au cunoscut tatăl doar după gratii”, a adăugat WikiLeaks.

Fondatorul WikiLeaks fusese arestat de poliţia britanică în aprilie 2019, după şapte ani petrecuţi în ambasada ecuadoriană la Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia într-o anchetă de viol, clasată în acelaşi an.

De atunci, au existat din ce în ce mai multe apeluri pentru ca preşedintele american Joe Biden să renunţe la acuzaţiile împotriva sa. Australia a făcut o solicitare oficială în februarie, pe care Biden a declarat că o ia în considerare, sporind speranţele în rândul susţinătorilor săi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori......
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...
„Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”. Vicecancelarul Robert Habeck îl avertizează pe cel mai bogat om din lume să nu se implice în alegerile din Germania
„Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”. Vicecancelarul Robert Habeck îl avertizează pe cel ...
Vicecancelarul german Robert Habeck l-a avertizat vineri pe miliardarul american Elon Musk să nu se amestece în viitoarele ...