Pluxee şi Edenred, firme emitente de tichete, au avut profitabilitate netă de peste 70% în 2023, cea mai mare din 2007 încoace – analiză exclusivă

Pluxee România (anterior denumită Sodexo Pass România) are cea mai mare marjă de profit net dintre emitenţii de bilete de valoare din ţara noastră: peste 76% în 2023, aceasta fiind şi cea mai mare valoare a acestui indicator din 2007 încoace, arată o analiză Economica.net. Toţi jucătorii din această piaţă au creşteri ale cifrei de afaceri şi ale profitabilităţii în anul 2023 faţă de valorile din 2022, pentru că numărul firmelor care acordă tichete angajaţilor creşte şi corelativ al salariaţilor care le primesc.
Cristina Şomănescu - lun, 08 iul. 2024, 22:19
Pluxee şi Edenred, firme emitente de tichete, au avut profitabilitate netă de peste 70% în 2023, cea mai mare din 2007 încoace - analiză exclusivă

Firmele Edenred Romania, Pluxee România, Up România sunt autorizate de Ministerul de Finanţe să emită pe suport electronic tichete de masă, cadou, vouchere de vacanţă, tichete culturale, precum şi mai multe tipuri de tichete sociale.

O piaţă fără perdanţi

Toţi trei jucătorii din această piaţă au avut creşteri ale cifrei de afaceri şi marjei de profit net în 2023 faţă de nivelurile din 2022. A crescut numărul firmelor care acordă beneficii extrasalariale – tichete de masă, cadou etc., şi, implicit, al salariaţilor care le primesc.

Cum au evoluat cei trei jucători din piaţă în 2023

Pluxee Romania a avut cea mai mare profitabilitate netă din 2007 încoace, peste 76% în 2023, reiese din analiza Economica.net.

Sodexo Pass România a fost redenumită Pluxee Romania.

Pluxee Romania a avut cifră de afaceri netă de 226,7 milioane de lei în anul 2023, cu peste 31% mai mare decât cea obţinută în anul 2022.
Emitentul de bilete de valoare a realizat marjă de profit net de 76,7% în anul 2023, cu peste 5 puncte procentuale mai mare decât cea obţinută în 2022, potrivit calculelor Economica.net pe baza bilanţurilor societăţii.
Pluxee Romania a lucrat cu un număr mediu de 237 de salariaţi pe parcursul anului 2023, cu 19 oameni în plus, pe statele de plată, faţă de nivelul indicatorului din 2022.

Pluxee România are peste 35.000 de clienţi – firme care acordă diverse tipuri de tichete –  şi peste 2 milioane de persoane care le primesc, conform datelor pe care le-am primit de la oficialii companiei.

„Succesul Pluxee România în 2023 s-a datorat unui mix de rebranding strategic, digitalizare şi parteneriate solide. Aceste elemente ne-au permis să ne creștem veniturile și marja de profit net, consolidându-ne poziția de lider pe piața beneficiilor extrasalariale. Parteneriatele noastre cu startup-uri inovatoare, precum The Happiness Index și platforma de loializare beneficii MyBenefits, au susținut creșterea noastră în rândul companiilor mari, IMM-urilor și instituțiilor publice”, au răspuns pentru Economica.net oficialii grupului Pluxee.

Pluxee e unul dintre cei mai mari emitenţi de tichete din lume şi operează în 31 de ţări.

Edenred România a avut profitabilitate de peste 70% în anul 2023, cea mai mare din 2007 încoace, arată analiză Economica.net.

Edenred România a avut afaceri nete de peste 280 de milioane de lei în anul 2023, cu peste 31% mai mari decât cele obţinute în anul 2022. Firma a avut marjă de profit net de 70,3% în anul 2023, cu peste 3 puncte procentuale mai mare decât cea obţinută în anul 2022. Aceasta e cea mai mare profitabilitate netă înregistrată de Edenred România din anul 2007 încoace, arată o analiză Economica.net pe baza bilanţurilor societăţii.
Edenred România a obţinut aceste rezultate cu un număr mediu de 159 de angajaţi pe parcursul anului 2023, cu 10 oameni în plus pe statele de plată faţă de nivelul indicatorului din 2022.

Motoarele creşterii cifrei de afaceri şi a profitabilităţii Edenred România în 2023

„În acest context dinamic, caracterizat de o creștere a cererii pe piața beneficiilor pentru angajați, principalele direcţii de creştere pentru Edenered România au fost creşterea semnificativă a numărului de clienţi, utilizatori şi bugete alocate de către companii pentru beneficiile angajaţilor, investiţiile constante în tehnologie şi dezvoltarea de soluții digitale inovatoare (achiziționarea Benefit Systems în România şi Reward Gateway global), asigurând în același timp un nivel ridicat de securitate și conformitate a soluțiilor noastre, şi eforturile susţinute pentru a menţine sub control costurile asociate serviciilor noastre într-o perioadă de incertitudine economică crescută”, au răspuns pentru Economica.net oficialii Edenred România.

Cum se calculează cifra de afaceri a emitenţilor de bilete de valoare

„Spre deosebire de alte industrii (comerţ, producție etc.), unde cifra de afaceri cuprinde totalitatea vânzărilor unei companii, în industria tichetelor, calculul cifrei de afaceri nu include valoarea nominală a tichetelor (echivalentul prețului mărfurilor), ci doar veniturile obținute din tarifele percepute clienților angajatori și clienților comercianți”, au explicat pentru Economica.net oficialii Edenred România.

Sintetic, afacerea emitenţilor de tichete constă în: producţia şi livrarea cardurilor, vânzări, call center, procesarea plăţilor, inovare continuă, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la reprezentanţii companiei.

Edenred este listată la Bursa de Valori Euronext Paris și activează în peste 45 de țări. Edenred mai deţine în România şi Edenred Digital Center, hubul digital al grupului Edenred. Rezultatele analizate de Economica.net vizează doar firma Edenred România.

Edenred România are peste 30.000 de clienţi – angajatori care oferă diverse tipuri de tichete şi 1,8 milioane de salariaţi care le primesc, potrivit datelor primite de la companie.

Up România a avut cea mai mare marjă de profit net din 2007 încoace, peste 48% în 2023, reiese din analiza Economica.net.

Up România a avut cifră de afaceri netă de 170,7 milioane de lei în anul 2023, cu aproape 23% mai mare decât cea obţinută în anul 2022. Emitentul de bilete de valoare a avut profitabilitate netă de peste 48% în anul 2023, cu peste 10 puncte procentuale mai mare decât cea obţinută în 2022, potrivit calculelor Economica.net pe baza bilanţurilor societăţii.
Up România a lucrat cu un număr mediu de 158 de angajaţi în anul 2023, cu un om în plus pe statele de plată faţă de valoarea indicatorului din 2022.

„La Up România, suntem într-un proces continuu de îmbunătăţire şi diversificare a produselor și serviciilor oferite, un proces care în ultimii ani a avut un ritm accelerat, iar acest fapt a dus la creșterea numărului de clienți, aceștia fiind cu 11% mai mulți în 2023 comparativ cu anul 2022. Mărirea volumului de tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță și tichete sociale comandate de către clienții Up România a generat o cifră de afaceri mai mare cu 23% în 2023 față de 2022. Creșterea profitului se datorează, în plus față de creșterea cifrei de afaceri, și gestionării eficiente a cheltuielilor, acestea crescând cu doar 17% anul trecut comparativ cu 2022”, a răspuns pentru Economica.net Gina Pavel, CEO al Up România.

Investiţiile în tehnologii avansate şi soluţii digitale se numără printre motivele creşterii cifrei de afaceri şi a profitului companiei Up Romania în 2023, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la CEO-ul companiei.

Up România deserveşte peste 25.000 de clienţi. Compania are peste 1,3 milioane de beneficiari de tichete de masă, tichete cadou şi de vacanţă şi peste 1,2 milioane de beneficiari de tichete sociale.

Up România face parte din grupul Up, unul dintre cei mai mari emitenţi de tichete din lume.

De ce acordă firmele beneficii extrasalariale?

Declarativ, principalul motiv pentru care firmele acordă diverse tipuri de tichete e ca să-şi fidelizeze angajaţii.

În fapt, practica acordării beneficiilor extrasalariale, în special a tichetelor de masă şi cadou, e larg răspândită fiindcă plata angajatului exclusiv cu salariu e prea scumpă pentru angajator.

Taxarea salariilor „sufocă” angajatorii din România.

Impozitarea muncii în România este printre cele mai împovărătoare din Europa, judecând după costul total suportat de angajator, arată un studiu comparativ realizat de Romanian Business Leaders privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 țări europene.

Pe de o parte, angajatorii spun de ani de zile că taxarea muncii e împovărătoare. Pe de altă parte, fără să facem judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea acordării beneficiilor extrasalariale sub forma diverselor tichete şi a efectelor benefice asupra puterii de cumpărare a angajaţilor, semnalăm răspunsul pe care îl primim de ani de zile de la salariaţii care sunt plătiţi cu salariul minim sau cu venituri în jurul salariului minim şi cu tichete de masă şi cadou şi care lucrează în special în producţie şi retail: angajaţii îşi doresc salarii mai mari, nu beneficii extrasalariale mai mari, pentru că vor să îşi asigure o pensie din care să poată trăi, nu doar supravieţui. Pentru limpiditate, iterăm că venitul din tichete de masă e scutit de la plata CAS, drept care nu se ia în calcul la determinarea pensiei (nu facem judecăţi de valoare despre oportunitatea scutirii tichetelor de masă de la plata CAS).

Sistemul de tichete de masă este foarte răspândit și apreciat în țară, ceea ce se datorează în principal naturii sale, care răspunde unei nevoi zilnice, de bază, pentru toți angajații, asigurând accesul la o masă în timpul zilei de lucru. Acest lucru a fost confirmat în mod special în ultimii ani, în contextul crizei sanitare și a creșterii istorice a inflației. De fapt, tichetele sociale și tichetele de masă sunt instrumente puternice de politică socială pentru protejarea și îmbunătățirea capacității angajaților, iar în cazul programelor sociale, a cetățenilor de a-și satisface nevoile de bază, esențiale”, au explicat pentru Economica.net oficialii Edenred România.

Ştie şi Guvernul aceste realităţi şi în loc să găsească soluţii, mai adaugă o taxă.

Şi tichetele de masă au intrat în colimatorul taxării

Începând cu luna ianuarie 2024, tichetele de masă acordate salariaţilor sunt incluse în baza de calcul al CASS, măsură reglementată prin Legea 296 din 2023, despre care am scris pe larg anul trecut.

  • Ianuarie 2024 e prima lună în care vedem integral efectele aplicării Legii 296 şi a OUG 115 din 2023, actele normative care au eliminat unele facilităţi fiscale din construcţii şi agricultură şi au impus plata CASS pentru tichete de masă (Legea 296) şi pentru unele indemnizaţii de concediu medical (OUG 115). Analiza publicată Economica.net a arătat că în urma aplicării măsurilor antemenţionate, încasările din contribuţii de asigurări de sănătate au crescut cu peste 30% în ianuarie 2024 faţă de cele din ianuarie 2023. Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a continuat să aibă deficit, dar cu 33% mai mic decât în ianuarie 2023.

Vom reveni cu o analiză despre acest subiect.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea acordării tichetelor de masă şi a altor categorii de beneficii extrasalariale.

Precizare

Economica.net a analizat în acest articol marja de profit net a emitenţilor de tichete începând cu anul 2007. Concluziile prezentate vizează perioada 2007 – 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Grupul energetic numărul 5 Rovinari, care a costat peste 100 de milioane euro, este gata să fie pus în funcţiune
Burduja: Grupul energetic numărul 5 Rovinari, care a costat peste 100 de milioane euro, este gata să fie pus în funcţiune
Grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcţiune şi conectat la Sistemul Energetic Naţional, costul proiectului fiind de peste......
Marcel Ciolacu: Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi
Marcel Ciolacu: Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi
Premierul Marcel Ciolacu susţine că rolul principal al Curţii Constituţionale este de a apăra candidaţii şi dreptul ...
Kazahstan: Cetăţenii chemaţi la vot pentru a decide cu privire la construirea primei centrale nucleare din ţară
Kazahstan: Cetăţenii chemaţi la vot pentru a decide cu privire la construirea primei centrale nucleare din ţară
Cetăţenii din Kazahstan sunt chemaţi duminică la urne pentru a vota în cadrul unui referendum cu privire la construirea ...
Firma deţinută de Irina Rimes a avut afaceri nete de 1,8 milioane lei şi profitabilitate netă de 59% în 2023
Firma deţinută de Irina Rimes a avut afaceri nete de 1,8 milioane lei şi profitabilitate netă de 59% în 2023
Irina Rimes deţine integral firma Irina Music, înmatriculată în 2019, conform datelor ONRC, puse la dispoziţia Economica.net ...