Câți bani are, cât a investit și ce taxe a plătit Ștefan Mandachi, fostul proprietar Spartan: Astăzi poți învăța fără probleme să fii antreprenor, lider (…) Acum 30 de ani șpaga era legea

Ștefan Mandachi (38 de ani) a devenit foarte cunoscut în 2019, atunci când a construit un metru de autostradă pentru a scoate în evidență incompetența autorităților și nevoia unei infrastructuri performante. Era încă de atunci un antreprenor cu o arie largă de activități, cel mai cunoscut brand dezvoltat de el fiind lanțul de restaurante Spartan. Între timp, a cedat controlul aceste afaceri, dar a intrat în multe alte direcții, inclusiv în producție video sau educație antreprenorială. Mandachi dezvăluie, pentru Economica, ce planuri are, câți bani a făcut, ce taxe uriașe a plătit și cât a investit până acum.
Şerban Buşcu - mie, 26 iun. 2024, 22:05
Câți bani are, cât a investit și ce taxe a plătit Ștefan Mandachi, fostul proprietar Spartan: Astăzi poți învăța fără probleme să fii antreprenor, lider (...) Acum 30 de ani șpaga era legea

„Mai bine m-ați întreba câte zeci de milioane am plătit taxe și impozite la stat. La nivel de grup și lanț, de-a lungul a 12 ani, am generat cifre de afaceri de peste 230 de milioane de euro, cu marje bune și profituri foarte mari”, declară, răspunznd unei întrebări Economica, Ștefan Mandachi. Este unul dintre antreprenorii cu o arie foarte largă de interes, iar ultimii ani au adus chiar o și mai mare extindere din acest punct de vedere. Spune că este interesat mai ales de zona de educație antreprenorială și că i-au treut prin mână deja mii de oameni. În continuare, un interviu cu fondatorul Spartan.

Economica: Cum se prezintă antreprenoriatul în România?

Ștefan Mandachi: Raportat la perioadele anterioare, antreprenoriatul din România e pe val. Am înțeles asta după ce am interacționat, în ultimii cinci ani, cu peste 1.000 de antreprenori. În prezent, 300 de antreprenori beneficiază de consultanță, de două ori pe săptămână, în cadrul programelor mele de mentorat pentru oamenii de afaceri. Sunt uimit de capacitatea uriașă și de potențialul extraordinar al acestor antreprenori. În plus, diminuarea corupției îi ajută enorm pe cei corecți.

Acum 30 de ani, șpaga era legea, oamenii de afaceri cotizau la Garda Financiară și la toate organele de control. Era un sistem putred, o boală generală la nivel economic și o frică, o neîncredere a mediului privat. Era o abordare toxică.

În prezent, lucrurile stau mult mai bine și sunt foarte mândru să contribui la educația antreprenorilor din România. Cred că România are potențialul să devină un El Dorado al afacerilor, dacă antreprenorii nu ar fi obstrucționați să se dezvolte prin legi absurde sau alte piedici sociale.

Economica: ⁠Câți bani ați investit până acum în afaceri și ce venituri ați acumulat din antreprenoriat?

Mai bine m-ați întreba câte zeci de milioane am plătit taxe și impozite la stat. La nivel de grup și lanț, de-a lungul a 12 ani, am generat cifre de afaceri de peste 230 de milioane de euro, cu marje bune și profituri foarte mari. Am fost mereu fruntași în topul firmelor din România, dar niciodată nu am agonisit cash sau rezerve. Nu am făcut cheltuieli de fițe și am reinvestit absolut toți banii în afaceri și în propria mea educație financiară. Cifrele sunt cel mai cinstit predicator. Tot profitul îl reinvestesc în business, în fiecare an. Asta e o regulă de peste 10 ani. Dețin un hotel de patru stele care valorează peste 16 milioane de euro, proprietăți imobiliare foarte bine plasate și am investit în restaurante și francize spre 10 milioane de euro.

Economica: ⁠Ce planuri aveți cu firma de producţie video California Holding, pe care ați cumparat-o? Și de ce această decizie?

Momentan, am vândut din afacerile clasice și mă concentrez pe programe de educație antreprenorială. Mă motivează să lucrez cu antreprenori, să-i învăț și să-i susțin. Am fondat Bizz Accelerator, un program de mentorat fenomenal, care a inspirat și educat sute de antreprenori. E o nevoie uriașă de modele în România. Toate cursurile noastre, toate întâlnirile și toată materia se predă online, pe zoom, live, ulterior materia fiind postată pe platforma proprie, ca să fie revăzută. Având în vedere că toată activitatea depinde de producția video, e nevoie de o companie de profil. Producem sute de ore de materiale video pe lună, podcast-uri educaționale pentru elevi, studenți, live-uri, webinarii și masterclass-uri pentru oamenii de afaceri. Aveam nevoie în portofoliu de o companie de producție video, ca o resursă vitală pentru crearea de content educațional, inspirațional și motivațional.

Economica: ⁠Aveți și alte achiziții planificate? In ce zone vă uitați sau v-ați uita dacă ar fi să mai investiți?

Sunt interesat să investesc în proiecte educaționale originale sau în aplicații de business. Dețin platforma Bizz Accelerator și vreau să o dezvolt în următorii trei ani, până la maximul ei potențial. Nu mă interesează să cumpăr afaceri din HoReCa sau din industrii clasice. În schimb, mă interesează să finanțez sau să cumpăr aplicații ingenioase, despre educație, de preferință cu AI. Dar mai mult decât afacerile, sunt cel mai interesat de managementul acestora. Pentru a coopta în echipă un manager de top sunt dispus să cumpăr și afaceri de care nu sunt deloc interesat. Sunt dispus să întind covorul roșu oricărui manager dispus să lucreze cu mine, să investească, alături de mine, timp și o parte din bani. Am nevoie de manageri, de elită, mult mai mult decât de alte afaceri. Execuția e de zece ori mai importantă decât ideea. Nu mă impresionează ideile, mă impresionează managerii din spate.

Economica: ⁠Ce piedici sunt în calea antreprenorului român? Vorbim despre un antreprenor matur, educat. Ce piedici întâmpină în România?

Lipsa de predictibilitate legislativă, concurența neloială și lipsa de forță de muncă.

Să o luăm pe rând. Legile se schimbă ca la balamuc. Nu ai cum să-ți faci un business plan pe cinci ani.

Apoi, noi am concurat ani de zile pe industria restaurantelor cu competitori care nu au fiscalizat sau au plătit salarii la gri sau negru. E imposibil să concurezi cu astfel autointitulați antreprenori. De fapt, ei nu sunt antreprenori, ci în cel mai bun caz, niște șarlatani cu pretenții de oameni de afaceri. La noi în companie, e lege să fiscalizăm și să achităm absolut toate salariile integral, inclusiv dublajele, la valoarea reală. De pildă, dacă nu primești bon fiscal, noi scriem mare pe un panou ”primești pe loc 500 de lei înapoi”.  Și, evident, nu în ultimul rând, ne confruntăm cu lipsa de resursă umană calificată. E o criză uriașă.

Economica: ⁠În Europa, ce țări sunt „așa da” când vine vorba despre dezvoltarea antreprenorilor și beneficii / oportunități?

Am discutat cu antreprenori care activează în străinătate. Anglia pare prietenoasă cu antreprenorii. În SUA am fost și antreprenoriatul este o stare de spirit. Polonia are condiții bune. Dar nu vreau să mă plâng de România. Aici, în România, se pot face cei mai mulți bani, dacă te educi. Dacă investești în educația ta, aici poți să faci milioane peste milioane. Totul depinde de mindset și de educație continuă. De aceea, lucrez și câte 12 ore pe zi pentru a oferi programe educaționale unice pentru oamenii de afaceri.

Cred că e cazul să schimbăm abordarea. Să nu ne mai victimizăm. Să ne apreciem țara. Avem un potențial enorm și eu văd România în câțiva ani tigrul economic al Europei, cu cei mai împătimiți antreprenori. Cel puțin acesta este visul meu. România educată financiar. România puternică economic. Doar țările puternice economic sunt respectate. Merităm să fim respectați. Educația salvează societăţi şi trezește naţiuni.

Economica: ⁠Leadership-ul se poate învăța sau e nevoie de aptitudini native sau de educație timpurie?

Leadershipul se poate învăța, fără nicio problemă. Depinde de mediul în care acţionezi şi te dezvolţi. Depinde de mentorii pe care îi ai. Lucrez cu 300 de antreprenori, de două ori pe săptămână, în Bizz Accelerator, împreună cu Iancu Guda și alți 10 traineri profesioniști. Este incredibil ce energie îți dă o comunitate de oameni cu sete de educație. Când există un scop comun, anturajul te transformă. Leadershipul se învață de la mentori și de la coechipieri. Leadership înseamnă echipă, repetiție, eșec, muncă. Ești un lider adevărat atunci când oamenii te urmează, fără să te încordezi ca ei să te urmeze. Sunt mai optimist ca niciodată cu privire la mediul antreprenorial românesc și cred cu ferminate că dacă investim mai mult în educația financiară a copiilor, a elevilor și a antreprenorilor, vom ajunge departe. Nu suntem cu nimic mai prejos față de ceilalți.

Te-ar mai putea interesa și
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din ...
Apele Române Buzău - Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă,......
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi ...
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...