Proiectul AGRI: Accelerarea calendarului de operaţionalizare, discutată de Corlăţean cu omologul său georgian

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut vineri, în Georgia, o întrevedere cu omologul său georgian, Maia Pandjikidze, cu care a discutat despre accelerarea calendarului de operaţionalizare a proiectului AGRI.
Economica.net - sâm, 15 mart. 2014, 12:35
Proiectul AGRI: Accelerarea calendarului de operaţionalizare, discutată de Corlăţean cu omologul său georgian

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, în cadrul întrevederii, o atenţie prioritară a fost acordată pregătirilor pentru semnarea de către Georgia a Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, eforturilor acestei ţări de aderare la NATO, discutării impactului evoluţiilor din Ucraina asupra regiunii, respectiv asupra viitorului relaţiei cu UE a Georgiei şi Republicii Moldova ca cei mai avansaţi parteneri estici ai UE, dedicaţi agendei de reforme.

MAE arată că în ceea ce priveşte cooperarea sectorială româno-georgiană, cei doi oficiali au evidenţiat importanţa pentru securitatea energetică regională a interconectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria (AGRI) şi au exprimat vederi convergente cu privire la accelerarea calendarului de operaţionalizare a proiectului.

În domeniul transporturilor, cei doi miniştri au subliniat importanţa valorificării conexiunii de feribot pe Marea Neagră, între porturile celor două ţări şi a salutat semnalele încurajatoare date în acest sens de dialogul constant la nivelul instituţiilor de linie din cele două ţări, inclusiv prin semnarea la 24 octombrie 2013, la Tbilisi, a Memorandumului de Înţelegere în domeniu între ministerele de resort. În contextul regional mai amplu şi al oportunităţilor suplimentare economice legate de regiunea Asiei Centrale, ambii demnitari au discutat realizarea împreună de paşi concreţi pentru materializarea proiectului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

Ministrul Titus Corlăţean a reiterat susţinerea constantă a României pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei. De asemenea, a confirmat sprijinul pentru semnarea neîntârziată a Acordului de Asociere şi Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb cu Georgia, pe mandatul actualei Comisii Europene, precum şi pentru implementarea Agendei de Asociere. El şi-a exprimat speranţa că autorităţile georgiene vor continua implementarea reformelor necesare pentru avansarea în îndeplinirea Planului de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor şi trecerea cât mai curând la a doua etapă a acestuia. În plus, ministrul a subliniat importanţa îndeplinirii angajamentelor asumate de către Guvernul georgian pentru intrarea într-o nouă etapă a asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat că România susţine politica NATO a ‘uşilor deschise’ şi, în acest sens, obiectivul Georgiei de a primi o perspectivă clară privind aderarea la NATO cu prilejul Summit-ului Aliat din Marea Britanie, din septembrie 2014. Relevant pentru cooperarea dintre România şi Georgia în acest plan şi o expresie a relaţiilor bilaterale de parteneriat special este şi faptul că Ambasada României la Tbilisi îndeplineşte pentru perioada 2013-2014 rolul de Ambasadă Punct de Contact NATO.

Cei doi miniştri au realizat şi un schimb de vederi cu privire la impactul evoluţiilor recente din Ucraina, cu precădere a celor privind Crimeea, asupra securităţii regiunii şi dinamicii procesului de pregătire a semnării Acordului de Asociere al Georgiei cu UE, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb.

‘Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat perspectiva îngrijorătoare a unui de nou conflict prelungit în regiune, în măsură să conducă la configurarea unui arc de astfel de conflicte, în continuarea celor din regiunile Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah şi Transnistria. A subliniat că actul recent de agresiune împotriva Ucrainei este un semnal extrem de serios şi alarmant.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat caracterul ilegal şi nelegitim al aşa-numitului ‘referendum’ planificat pentru 16 martie în Republica Autonomă Crimeea, în vederea determinării viitorului statut al acestei regiuni, parte integrantă a Ucrainei suverane şi independente, se arată în comunicatul MAE.

Ministrul român a reconfirmat sprijinul României pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor prelungite din Georgia, pe baza principiilor de drept internaţional, în special cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Cu acest prilej, cei doi miniştri de Externe au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Georgiei privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate, acord important pentru cele două state, în conformitate cu standardele internaţionale în materie.

Întrevederea ministrului român de Externe cu omologul său georgian a avut loc în contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul României, Victor Ponta, o efectuează în Georgia, vineri şi sâmbătă.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...