“În ultima zi de lucru a parlamentului s-a reușit să se legalizeze, cu amendamente introduse în aceeași zi, fără dezbatere și comunicare, la inițiativa PSD, două OUG-uri de mare importanță pentru prosumatori.
Practic, se legalizează două lucruri distincte:
– Descurajarea prosumatorilor din România prin obligativitatea stocării de energie.
– Aplicarea prevederilor privind stocarea si pentru prosumatorii deja aprobati, ceea ce face ca această lege să aiba un caracter retroactiv.
– Limitarea injectării în rețea a surplusului sistemelor fotovoltaice și condiționarea de stocare, care ar fi fost în sarcina operatorilor de retea”, arată un comunicat de presă emis de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE)
“Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie așteaptă cu interes publicarea acestor legi în Monitorul Oficial pentru a le înțelege și a constata necesitatea stringentă și originea urgenței legiferării unei inițiative plecate de la o asociatie a furnizorilor și a distribuitorilor de energie din România, care ar fi comandat un studiu mai elaborat la Politehnica București, Facultatea de Energetică.
În fapt, legea aprobată în regim de urgență obligă prosumatorii să renunțe la injectarea surplusului în rețea. Stabilind un prag minim de stocare aplicabil prosumatorilor, legea limitează exact energia verde consumabilă în sistemele de joasă și medie tensiune, pe care România s-a angajat să o producă și să o gestioneze conform tuturor tratatelor și directivelor europene agreate, pe care, astfel, le calca în picioare.
A.P.C.E. va dori să primească așa-zisul raport al Facultății de Energetică comandat de asociatia furnizorilor și a distribuitorilor, sub egida căreia partidul aflat la guvernare în coaliție (PSD+PNL) a legiferat o propunere în aceeași zi cu votarea ei în plen”, mai arată Asociația
Organizația explică faptul că obligativitatea stocării conduce la o absurditate.
“Ne aflăm într-o situație absurdă: obligativitatea impusă prosumatorilor nu va face altceva decât să reducă și mai mult consumul din rețelele naționale, măsură care va lovi ca un bumerang atât furnizorii, cât și distribuitorii de energie din România.
Decizia obligativității stocării la prosumatorii care deja au sisteme on-grid cu invertoare dedicate nu va face decât să arate o fațetă urâtă a legiuitorului, care poate într-o bună zi să modifice orice dorește și când dorește, chiar și retroactiv, cu termen de implementare.
Suntem convinși că modul de adoptare pe ascuns din Parlament și conținutul noii legi va face ca prosumatorii sa realizeze importanța asocierii pentru a-și apăra drepturile lezate acum și pe viitor intr-o asociatie care sa-i reprezinte”, mai arată Asociația.
Citește și: