Dezbatere Trump-Biden. Tot ce trebuie să ştii după confruntarea celor doi candidaţi la prezidenţialele din SUA

Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă din SUA s-au atacat reciproc în prima dezbatere televizată de joi seara pe teme precum inflaţia, imigraţia, războiul din Ucraina, Donald Trump lansând cu aplomb afirmaţii false, în timp ce Joe Biden a fost ofensiv în fond, dar confuz în exprimare, potrivit France Presse. Mai jos puteţi citi cele mai importante declaraţii ale celor doi candidaţi la prezidenţialele din SUA.
AGERPRES - vin, 28 iun. 2024, 08:13
Dezbatere Trump-Biden. Tot ce trebuie să ştii după confruntarea celor doi candidaţi la prezidenţialele din SUA

„Inflaţia ne ucide ţara”, a afirmat de la început fostul preşedinte republican în vârstă de 78 de ani, simţindu-se în largul său, reluând un argument despre care ştia că are priză la americani şi asigurând că rivalul său face „treabă proastă”, în pofida creşterii robuste şi a gradului ridicat de ocupare a locurilor de muncă.

Democratul de 81 de ani, cu vocea adeseori răguşită în faţa camerelor CNN, canalul tv care a organizat dezbaterea, a atacat un subiect pe care îl ştia delicat pentru miliardar, reproşându-i acţiunea sa „teribilă” împotriva dreptului la avort.

El l-a acuzat de asemenea pe Donald Trump că „minte”, afirmând că imigraţia clandestină face să crească criminalitatea, înainte de a merge pe un teren mai personal.

Democratul a amintit că adversarul său este un „client al justiţiei”, după ce a fost găsit vinovat într-un dosar de plăţi mascate către o fostă actriţă de filme pentru adulţi, taxându-l că are „simţul moral al unui depravat” şi tratându-l în mai multe rânduri drept „plângăcios”.

„Eu nu am făcut nimic rău”, a replicat fostul preşedinte, inculpat în mai multe dosare, afirmând că sistemul judiciar este „trucat”.

Republicanul, care nu şi-a acceptat niciodată înfrângerea în 2020, nu s-a angajat să recunoască fără condiţii verdictul urnelor în noiembrie, asigurând că îl va accepta dacă alegerea va fi „justă şi echitabilă”.

Donald Trump, fără să meargă până la insultele cu care şi-a presărat discursurile de campanie, a afirmat că rivalul său „nu e făcut” pentru a fi preşedinte şi prezentându-l ca pe un conducător slab.

„El a devenit ca un palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un foarte rău palestinian. Unul slab”, a lansat republicanul, referindu-se la politica lui Joe Biden faţă de conflictul între Israel şi Hamas.

Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă SUA aveau un „lider”, a mai asigurat el.

Donald Trump l-a provocat pe Joe Biden să se supună unui „test cognitiv”, lăudându-se că el însuşi a trecut două şi că a „strălucit”, înainte de a-şi lăuda performanţele la golf, în timp ce rivalul său arbora un surâs ironic.

Fostul dezvoltator imobiliar şi-a înmulţit afirmaţiile false şi exagerările, fără ca cei doi jurnalişti de la CNN care animau dezbaterea să intervină.

Aceştia, în plus faţă de întrebările puse, au vegheat în special la respectarea timpului de vorbire pentru fiecare candidat, întrerupând microfonul de îndată ce timpul se scurgea, ceea ce a împiedicat întreruperile intempestive.

Cei doi candidaţi, care se detestă deschis, nu şi-au strâns mâna la sosirea pe platoul canalului CNN, în Atlanta – Georgia, sud-est. Potrivit unui reporter admis pentru scurt timp pe platou, ei nici măcar nu s-au privit unul pe altul în timpul primei pauze publicitare.

Dezbaterea, fără surprize, nu este de natură să schimbe prea mult lucrurile într-o ţară în care polarizarea politică este extremă.

Dar miza acesteia nu este mai puţină enormă: dacă unul din cei doi candidaţi reuşeşte să seducă câţiva electori independenţi, aceasta ar putea fi suficient ca să-i dea avantaj în noiembrie, întrucât scrutinul se anunţă strâns.

Pentru aceasta, Joe Biden trebuie în special să convingă asupra vitalităţii şi sănătăţii sale şi, din acest punct de vedere, prestaţia sa de joi riscă să fie văzută de mulţi drept o ocazie ratată, chiar dacă el a devenit mai încrezător de-a lungul dezbaterii.

„Nu înţeleg nimic din ce spune, nu este trist?”, a afirmat Hazel Reitz, 55 de ani, asistând la vizionarea dezbaterii, organizată de Partidul Republican la San Francisco. Cu toate acestea, ea va vota pentru democrat în noiembrie, potrivit AFP.

Joe Biden afirmă că americanii cei mai bogaţi ar trebui să plătească mai multe taxe

„Cei mai bogaţi plătesc doar 6% impozit pe venit”, s-a plâns preşedintele american Joe Biden.

„Peste 400.000 de dolari, vom creşte taxele pentru a proteja pe toată lumea în ţara noastră, acest lucru ne va permite să mergem mai departe cu securitatea socială”, a anunţat el.

„Bogaţii trebuie să-şi plătească partea”, a justificat Joe Biden.

Pe de altă parte, preşedintele democrat şi-a continuat atacurile împotriva lui Donald Trump, pe care îl acuză că vrea „să elimine securitatea socială şi să reducă protecţia socială”.

Trump îl acuză pe Biden că este plătit de China

Joe Biden şi Donald Trump au continuat să se insulte reciproc. Republicanul l-a acuzat pe preşedintele democrat că este „plătit de China”.

„El este plătit de China, China ne ucide, ne distrugi ţara”, a afirmat omul de afaceri republican.

Trump: Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă SUA aveau un „lider”

Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă Statele Unite ar fi avut un „lider”, i-a spus joi Donald Trump preşedintelui Joe Biden în cursul dezbaterii lor de la Atlanta, criticând totodată cheltuielile pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce preşedintele în exerciţiu Joe Biden l-a acuzat că doreşte să iasă din NATO, potrivit AFP şi EFE.

În timpul rundei privind politica externă, Trump a declarat că nu sprijină propunerea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care implică anexarea regiunilor ocupate de forţele ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie).

Cu toate acestea, el nu şi-a detaliat planul de abordare a acestui război în cazul în care va reveni la Casa Albă şi a susţinut că invazia rusă nu ar fi avut loc niciodată dacă el ar fi fost preşedinte, o eschivă pe care a folosit-o şi pentru a discuta despre conflictul din Fâşia Gaza.

Republicanul a declarat că SUA au cheltuit „prea mulţi” bani pentru înarmarea armatei ucrainene din cauza acestui război, calificându-l pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un „mare om de afaceri” pentru toate resursele pe care le-a obţinut din partea Statelor Unite şi l-a criticat pe Biden pentru că nu a făcut suficient pentru a convinge ţările europene din cadrul NATO să ofere mai mult sprijin.

„Nu am auzit niciodată atâtea prostii. Tipul ăsta vrea să iasă din NATO. Vreţi să rămâneţi în NATO? Veţi ieşi din NATO?”, a replicat Biden atunci când i-a venit rândul să vorbească.

Preşedintele în exerciţiu a susţinut că a reuşit să convingă 50 de ţări din întreaga lume să formeze o coaliţie internaţională pentru a sprijini Ucraina, întrucât invazia rusă reprezintă „o ameninţare la adresa întregii lumi”.

Biden a declarat că Putin este „un criminal de război” care a ucis mii de oameni, vrea să restabilească Uniunea Sovietică şi va încerca să invadeze noi teritorii după Ucraina.

Actualul preşedinte s-a angajat să apere Ucraina de invazia rusă prin trimiterea de arme şi ajutoare în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, a impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Rusiei şi a consolidat relaţiile cu alte ţări NATO.

Republicanii radicali din Congres au blocat transportul de arme luni de zile, iar Trump a sugerat în cadrul unui miting că ar invita Rusia să facă ce doreşte cu ţările NATO care nu contribuie cu suficiente resurse la Alianţa Nord-Atlantică, notează EFE.

 

Trump: Acordul de la Paris privind climatul a fost „o afacere foarte proastă” pentru SUA

Trump spune că Acordul de la Paris privind climatul a fost „o afacere foarte proastă” pentru SUA.

 

Biden, în dificultate în timpul dezbaterii împotriva lui Trump. „Este răcit”

Preşedintele în exerciţiu american Joe Biden, 81 de ani, cu vocea mai răguşită ca de obicei, cu o privire puţin pierdută uneori şi cu dificultăţi de exprimare, nu a fost în cea mai bună formă în cursul dezbaterii de joi seară în faţa lui Donald Trump din cauza unei gripe de care a suferit în ultimele zile, a declarat pentru EFF o sursă apropiată echipei de campanie a lui Biden.

Surse de la Casa Albă au spus mai multor media americane că preşedintele democrat a fost examinat de medicul său săptămâna aceasta. Biden „este răcit”, potrivit CBS News şi NBC.

Joe Biden şi-a petrecut ultimele zile la complexul prezidenţial Camp David, pregătindu-se pentru această dezbatere crucială, pentru a dovedi alegătorilor că îşi poate îndeplini atribuţiile de preşedinte, în pofida faptului că, la cei 81 de ani ai săi, este cel mai în vârstă preşedinte din istoria SUA.

Preşedintele a părut să aibă dificultăţi de dicţie în mai multe momente în timpul dezbaterii, prima din perioada premergătoare alegerilor din 5 noiembrie şi care a avut loc în studiourile CNN din Atlanta.

Imediat ce a început, Biden şi-a dres glasul de mai multe ori şi chiar a tuşit în mod repetat, o afecţiune despre care medicul său personal, Kevin O’Connor, explicase anterior că este cauzată efectele acidităţii.

Potrivit unui raport publicat de O’Connor în februarie, Biden prezintă „simptome ocazionale de reflux gastro-esofagian, manifestat în special prin necesitatea de a-şi drege glasul mai des”.

Aceste simptome, a scris O’Connor, „se agravează de obicei imediat după masă”. Preşedintele ia Pepcid dimineaţa şi Nexium seara pentru „controlul acidităţii”, potrivit medicului său.

În plus, în timpul dezbaterii, Biden s-a bâlbâit sau şi-a repetat cuvintele de mai multe ori, efect al unei bâlbâieli de care a suferit în copilărie, pe care a reuşit să o depăşească cu multă disciplină, deşi i-a revenit uneori în ultimii ani.

Într-o apariţie la CNN în februarie 2020, Biden a recunoscut că „ocazional” mai suferă de bâlbâială, mai ales când este foarte obosit.

Prestaţia lui Biden în cadrul dezbaterii ar putea avea repercusiuni în cadrul Partidului Democrat, a declarat pentru EFE o sursă apropiată formaţiunii.

Potrivit sursei, există două reacţii posibile în cadrul partidului: pe de o parte, unii ar putea alege să „închidă ochii şi să nege realitatea”, în timp ce altă facţiune ar putea „să realizeze situaţia şi să încerce să rezolve problema”.

Conform acestei surse, Biden a proiectat o imagine de nepregătire, arătând apăsarea anilor şi manifestând dificultăţi în a comunica alegătorilor progresele pe care ţara le-a făcut în ultimii ani.

 

Trump îl provoacă pe Biden să facă un „test cognitiv”

Donald Trump l-a provocat pe Joe Biden să facă un „test cognitiv”, joi, în cursul dezbaterii lor de la Atlanta.

„Am făcut două teste, teste cognitive. Le-am trecut cu brio (…) El (Biden) nu a făcut niciunul ei. Mi-ar plăcea să-l văd făcând unul, doar unul, unul foarte uşor”, a spus fostul preşedinte republican.

Trump refuză să recunoască necondiţionat rezultatul prezidenţialelor

Fostul preşedinte Donald Trump (2017-2021) a refuzat să-şi ia angajamentul de a recunoaşte fără condiţii rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, afirmând că va respecta rezultatul alegerilor din 5 noiembrie „numai dacă acestea vor fi corecte, legale şi bune”, informează EFE.

Întrebat dacă va recunoaşte rezultatul duelului său cu Joe Biden, candidatul republican s-a eschivat, răspunzând: „Dacă alegerile sunt corecte şi echitabile, absolut”.

În acest caz, el va respecta rezultatul „fără îndoială”, a reiterat el în prima sa dezbatere cu actualul preşedinte, democratul Joe Biden, cu care s-a confruntat deja în alegerile din 2020.

„Aş fi preferat mai degrabă să le accept, dar frauda şi restul au fost ridicole”, a spus el despre alegerile anterioare, care au dus la un asalt al Capitoliului în ianuarie 2021 din partea susţinătorilor pro-Trump pentru a împiedica validarea lui Joe Biden ca preşedinte.

Candidatul democratul, la rândul său, a pus la îndoială faptul că predecesorul său ar accepta o eventuală înfrângere: „M-ar surprinde, pentru că eşti un plângăcios. Nu suporţi să pierzi”, a subliniat el în acest schimb constant de reproşuri între cele două părţi în cursul primei lor dezbateri televizate organizate de canalul CNN.

Trump promite că nu va bloca accesul la pilula de avort

Întrebat despre dreptul la avort, Donald Trump a afirmat că nu va „bloca” accesul la pilula de avort dacă va fi ales.

În 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat decizia Roe v. Wade, care din 1973 garantase dreptul la avort femeilor americane din toată ţara.

Donald Trump a susţinut că doreşte să „redea puterea statelor” în acest domeniu.

Preşedintele Biden i-a reproşat lui Trump acţiunea sa „îngrozitoare” împotriva dreptului la avort.

El a promis, dacă va fi ales, să reintroducă hotărârea Roe v. Wade.

Trump îl acuză pe Biden că se comportă „ca un palestinian”

Fostul preşedinte republican Donald Trump l-a acuzat joi pe rivalul său democrat Joe Biden că se comportă „ca un palestinian” în cadrul conflictului dintre Israel şi Hamas.

„A devenit ca un palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un palestinian foarte rău. Un (palestinian) slab”, a afirmat Trump în timpul primei dezbateri dintre cei doi candidaţi la prezidenţialele din noiembrie.

Biden denunţă acţiunile lui Trump legate de asaltul Capitoliului

„El i-a încurajat pe aceşti oameni să meargă la Capitoliu. A stat în pe scaun Biroul Oval trei ore, trei ore, în timp ce vicepreşedintele său şi unii dintre colegi şi republicani i-au cerut să acţioneze pentru a pune capăt tuturor acelor lucruri”, a denunţat Joe Biden pe tema atacului asupra Capitoliului din Washington, pe 6 ianuarie 2021.

„În schimb, el i-a încurajat. Şi vrea să-i graţieze pe acei (insurgenţi) care au fost condamnaţi. (…) Iar acum, spune că dacă va pierde din nou, ar putea fi +o baie de sânge+”, a afirmat preşedintele democrat.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...