Cum văd managerii din România economia în următoarele trei luni – sondaj INS

Construcţiile şi comerţul cu amănuntul vor înregistra o creştere a activităţii în următoarele trei luni, în timp ce preţurile din aceleaşi domenii vor avea un trend ascendent, arată rezultatele anchetei de conjunctură publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 28 iun. 2024, 10:40
Cum văd managerii din România economia în următoarele trei luni - sondaj INS

Potrivit sursei citate, în industria prelucrătoare, managerii previzionează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%), scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%.

De asemenea, la preţurile produselor industriale, în următoarele trei luni, se prognozează o creştere moderată a acestora, cu un sold conjunctural de plus 10%.

În domeniul construcţiilor, estimările realizate în cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2024, se va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +21%), iar numărul de salariaţi va consemna un salt moderat (sold conjunctural de +8%).

La capitolul preţuri, lucrările de construcţii vor înregistra, în următoarele trei luni, o creştere, pe un sold conjunctural de plus 26%.

Datele INS relevă faptul că, în comerţul cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Totodată, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere (sold conjunctural +18%), în timp ce angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

În acelaşi timp, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +27%).

Conform estimărilor din luna iunie 2024, la cererea de servicii (cifra de afaceri), se va înregistra o creştere moderată, în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Referitor la numărul de salariaţi, se prevede relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

În opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată, la un sold conjunctural de plus 11%.

Te-ar mai putea interesa și
Sondaj AmCham: 58% din companiile din România se așteaptă la creșterea veniturilor în 2024
Sondaj AmCham: 58% din companiile din România se așteaptă la creșterea veniturilor în 2024
Nivelul de apreciere a climatului investiţional din România rămâne preponderent pozitiv (46%), iar majoritatea companiilor (58%) estimează creşteri ale veniturilor pentru anul 2024, arată......
Rompetrol (KMG International) primește ratingul B+ de la Fitch, cu perspectivă stabilă
Rompetrol (KMG International) primește ratingul B+ de la Fitch, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings, una dintre cele mai prestigioase agenții de evaluare din lume, a publicat raportul care vizează KMG International ...
Eșec la Chimcomplex: licitația pentru centrala pe gaze în cogenenerare de la Râmnicu Vâlcea, de peste 100 mil. euro, a fost anulată, din lipsă de oferte. Licitația va fi reluată
Eșec la Chimcomplex: licitația pentru centrala pe gaze în cogenenerare de la Râmnicu Vâlcea, de peste 100 mil. euro, ...
Licitația derulată de compania chimică Chimcomplex Borzești pentru o centrală pe gaze în cogenerare la Râmnicu Vâlcea, ...
Record pentru Ryanair – 19,3 milioane de pasageri, în iunie. Creştere de 11% faţă de perioada similară din 2023
Record pentru Ryanair – 19,3 milioane de pasageri, în iunie. Creştere de 11% faţă de perioada similară din 2023
Ryanair a transportat un număr record de pasageri în luna iunie, 19,3 milioane, un avans de 11% faţă de perioada similară ...